Eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, aprobată
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a adoptat, cu doar doua voturi împotrivă, raportul privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova care deţin paşaport biometric.
Articol de Sorin Croitorescu, 12 Februarie 2014, 16:43
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a adoptat miercuri, la Bruxelles, cu 45 de voturi pentru şi două voturi împotrivă, raportul privind liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova.
Raportul va fi supus votului în plen la 25 februarie.
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, raportor din partea Popularilor Europeni, a estimat că decizia ar putea intra în vigoare la sfârşitul lunii mai.
"Urmează o aprobare, să spunem, formală a Consiliului, pentru că deja există, dar trebuie un schimb de scrisori între Parlament şi Consiliu, că aprobă acelaşi text, traducerea şi publicarea în "Jurnalul oficial", ca să fim siguri, eu cred că sfârşitul lui mai, pentru ca sunt 20 de zile de la data publicării în "Jurnalul oficial", a spus Marian Jean Marinescu.
Cei care nu au paşaport biometric au nevoie de viză.
"Cei care nu au paşaport biometric, din păcate, trebuie să ceară o viză, însă nu cred că aceasta este o problemă. Din evaluările tehnice făcute de Comisie, Moldova este capabilă să elibereze paşapoarte biometrice fără niciun fel de problemă. Costul nu este foarte mare, pentru că trebuie să ţii cont şi de acest lucru, nu este mare bogăţie în Moldova. Oricum, paşapoartele biometrice sunt acum peste tot introduse şi, din câte ştiu eu, Moldova va fi prima care va introduce paşapoarte biometrice de generaţia a patra", a spus Marinescu.
La rândul său, europarlamentarul PNL, Norica Nicolai, consideră ca eliminarea vizelor este o etapă extrem de importantă în parcursul european al Republicii Moldova.
"Uniunea Europeană este decisă să sprijine parcursul europea al Moldovei, ceea ce este un lucru pozitiv. Noi nu am beneficiat, la aderarea noastră, dacă ne amintim, chiar de atât de multă susţinere cât are Moldova astăzi, dar pentru România este după părerea mea o foarte mare realizare. Venirea Moldovei în spaţiul european, deja instituţional, cred că dă garanţii de securitate în zonă şi este, dacă vreţi, şi o realizare a statului român", a declarat Norica Nicolai.
Următoarea etapă ar putea fi semnarea acordurilor de asociere şi de comerţ liber aprofundat, parafate la Vilnius, prevăzută să aibă loc până la sfârşitul lunii august.