Eliminarea sintagmei "stat naţional", respinsă de Comisia de revizuire a Constituţiei
Solicitarea UDMR în legătură cu eliminarea sintagmei "stat naţional" şi cea privind introducerea noţiunii de "stat laic" au fost respinse de Comisia de revizuire a Constituţiei, în prima sa şedinţă.
Articol de Bogdan Isopescu, 29 Mai 2013, 19:25
Comisia de revizuire a Constituţiei s-a întrunit, miercuri, pentru prima oară după ce a primit propunerile societăţii civile strânse de Forumul Constituţional.
Membrii Comisiei şi-au fixat nouă întâlniri, câte trei pe săptămână, pentru definitivarea proiectului care va fi prezentat în Parlament şi apoi supus referendumului.
Discuţiile din prima zi s-au oprit la articolul 1 din Constituţie, dar preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, s-a declarat mulţumit de seriozitatea abordărilor.
Prima dezbatere s-a consumat exclusiv pe ideea dacă este nevoie sau nu de un preambul la Constituţie şi pe amendamentele asupra articolului numărul 1.
Din start a fost respinsă solicitarea UDMR în legătură cu eliminarea sintagmei "stat naţional" şi apoi cea privind introducerea noţiunii de "stat laic" sau cea care făcea referire la caracterul creştin al poporului român, însă cele mai multe discuţii au fost amânate pentru săptămâna viitoare pentru ca experţii care dublează activitatea Comisiei să prezinte punctele de vedere juridice asupra anumitor formulări.
Consens pe teme importante
Consens au strâns câteva teme, cum ar fi referirea în textul Constituţiei la trei momente importante ale statului român: Independenţa de la 1877, principiile Proclamaţiei de la Alba Iulia 1918 şi Revoluţia din decembrie 1989.
Un alt punct de vedere ce a strâns unanimitate a fost cel în care propunerile PDL şi PNL referitoare la demnitatea umană au fost acceptate de toate formaţiunile.
"Salut spiritul în care a decurs această primă şedinţă. A existat o discuţie de conţinut, o discuţie scutită de această dată de discursuri populiste şi ultrapartizane, o discuţie sobră, o discuţie serioasă, o discuţie în care, de altfel, am găsit de cele mai multe ori un consens, ba chiar o unanimitate, ceea ce îmi dă bune speranţe pentru a crede că pe parcursul tuturor şedinţelor noastre în acest spirit, în această manieră, va fi discutată şi revizuită Constituţia României", a spus Crin Antonescu, preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.
Săptămâna viitoare, Comisia reia discuţiile referitoare la tipul de republică, la definirea şi separarea puterilor statului, precum şi dacă minorităţile naţionale istorice pot fi incluse ca factori constituivi ai statului român.
Comisia îşi propune ca până pe 20 iunie să definitiveze proiectul de revizuire, pentru a intra în dezbaterea uneia dintre Camere, iar în perioada vacanţei parlamentare societatea să poată reacţiona.