Eliberarea anticipată a deţinuţilor nu rezolvă supra-aglomerarea închisorilor
Proiectul de lege referitor la eliberarea anticipată din penitenciare a deţinuţilor vizează toate categoriile de condamnaţi, indiferent de infracţiunea comisă.
Articol de Mădălina Verman, 12 Noiembrie 2016, 08:02
Anunțul a fost făcut de ministrul justiţiei, Raluca Prună, la o dezbaterea pe această temă.
Ea a apreciat şi că actul normativ nu ar fi o soluţie pentru supra-aglomerarea închisorilor din România.
"O lege a graţierii nu adresează cauza. Deci, dacă noi graţiem mâine pe toată lumea, să spunem, că vrem să avem o vocaţie umanistă teribilă şi spunem "mâine toată lumea iese din penitenciar", penitenciarele vor rămâne în aceleaşi condiţii de precaritate, acelea care sunt în asemenea condiţii, deci nu ne adresăm cauzei, ne adresăm efectului. Şi am spus de nenumărate ori, nu mai insist, nu cred că aceasta este soluţia. Avem exemplul Cehiei, în nouă luni s-ar umple din nou, deci este evident că nu asta am dorit", a subliniat Raluca Prună.
Şi preşedintele Sindicatului Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu, la rândul său, a atras atenţia că soluţia eliberării anticipate ar fi trecătoare.
În plus, el a spus că orice lege care presupune eliberarea condiţionată a deţinuţilor reprezintă o graţiere colectivă.
"Orice act normativ care presupune liberarea condiţionată anticipată a deţinuţilor, oricum i-am spune şi orice mecanism am pune în spate, este un act de graţiere colectivă. Însă, orice act de genul ăsta are efecte negative. Dacă penitenciarele vor cunoaşte un proces din ăsta, de aerisire, anume o parte dintre deţinuţi se vor libera mai devreme, va fi un fenomen absolut trecător.
Reporterul RRA, Mădălina Verman aminteşte că proiectul de lege referitor la eliberarea anticipată din penitenciare a deţinuţilor se află în dezbatere publică de săptămâna trecută.