Elevii români sunt inteligenţi, dar superficiali
Elevii români sunt inteligenţi, dar superficiali, au deschidere către cultură, dar nu au răbdare să studieze - arată un studiu realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, instituţie conexă Ministerului Educaţiei.
Articol de Cristina Grecu, 08 August 2015, 07:43
Tinerii consideră, totodată, că internetul este pentru ei o resursă utilă pentru învăţare.
Pentru realizarea studiului au fost chestionaţi elevi de clasa a şaptea, care, potrivit specialiştilor, la această vârstă îşi caută identitatea.
Cercetătorii au cerut opinii despre elevi de la profesori, dar şi invers.
Cum îi văd profesorii pe elevi?
Inteligenţi, curajoşi, creativi şi cu încredere în sine, dar şi hiperactivi, nervoşi, dezordonaţi sau egoişti.
Sunt interesaţi de limbile străine, de cultură sau de cunoştinţe din multe domenii, dar sunt superficiali în studiu, sunt preocupaţi de avantajele materiale, sunt revendicativi şi nu respectă adulţii.
Au curiozitate tehnică, mai ales în IT, dar au lecturi superficiale şi sunt dependenţi de vizual.
Ce părere au elevii despre ei înşişi?
Suntem stresaţi, părinţii ne presează să luăm note mari, mediile contează, dacă ne plictisim suntem agitaţi, neatenţi, nu îî înţelegem pe adulţi, fac ceea ce nu le place şi nu iese bine.
Noi facem ce ne place.
Din studiu mai reiese că modelele de reuşită pentru copii sunt în proporţie foarte mare, 48% din familie. 11% sunt sportivi şi abia 7% profesori
. În ce priveşte motivele lor de nemulţumire, cele mai multe sunt legate de programul şcolar prea lung şi încărcat, de nerespectarea regulilor de toată lumea sau de relaţiile cu unii profesori care îi persecută sau îi neglijează.
Cel mai mult ei ar vrea să facă la şcoală activităţi de recreere, sport, cercuri pentru cei cu talent, proiecte sau acţiuni de voluntariat.