Elena Udrea a semnat contracte de finanţare în valoare de 115 de milioane de lei
Ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, a semnat la Sfântu Gheorghe contracte de finanţare pentru şapte proiecte de infrastructură turistică şi socială elaborate de autorităţile locale, în valoare totală de aproape 115 milioane de lei.
Articol de Alina Dobrinescu, 30 Septembrie 2011, 17:05
Proiectul Consiliului Judeţean Covasna, în valoare de 87 de milioane de lei, ce vizează modernizarea şi dotarea cu echipamente şi aparatură medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe se numără printre cele mai importante proiecte de finanţare semnate vineri de ministrul turismului, în judeţul Harghita.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că acesta este cel mai mare proiect câştigat vreodată în Regiunea 7 Centru prin Programul Operaţional.
Primăria Sfântu Gheorghe a obţinut o finanţare în valoare de 25 de milioane de lei pentru reabilitarea unei clădiri monument istoric în care va fi amenajat un muzeu cinegetic, pentru modernizarea a 17 străzi, pentru crearea unui centru multifuncţional pentru romi, precum şi pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a staţiunii Şugaş Băi.
Primăria Târgu Secuiesc a semnat vineri contractul de finanţare în valoare de 1,7 milioane de lei pentru un proiect ce prevede înfiinţarea unui incubator de afaceri.
Borsec, Băile Herculane şi Sulina, proiecte-pilot de reabilitare ale Ministerului Turismului
De asemenea, joi, Elena Udrea a fost prezentă la inaugurarea Casei de cultură din Borsec, reabilitată cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii.
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului a menţionat că atât Borsec, cât şi staţiunea Băile Herculane şi oraşul Sulina reprezintă proiecte - pilot ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, derulate împreună cu Organizaţia Naţiunilor Unite.
"Borsec-ul este proiect - pilot pentru ministerul nostru, alături de staţiunea Băile Herculane şi oraşul Sulina, proiecte pe care le derulăm cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a demonstra că se poate face regenerare urbană, regenerarea staţiunilor turistice cu fonduri de la bugetul de stat, cu fonduri europene şi cu ajutorul specialiştilor internaţionali", a afirmat ministrul Udrea.
Ea şi-a exprimat satisfacţia pentru modul în care a început să se dezvolte staţiunea Borsec şi i-a sugerat primarului Mik Jozsef să perceapă taxe mai mari celor care lasă unităţile turistice în paragină şi, dacă nimic nu se schimbă astfel, să procedeze la expropriere.
"Am dat o lege ca cei care nu pun în circuitul turistic pensiunile şi hotelurile să fie obligaţi să plătească taxe şi impozite mai mari. (...) Dacă nu vor, vor fi expropriaţi, le vom lua noi, le vom reabilita şi le vom pune la dispoziţia turiştilor", a precizat Elena Udrea.
Primarul Mik Jozsef i-a mulţumit ministrului turismului "pentru că a redat speranţa locuitorilor din Borsec" şi a prezentat proiectele finanţate de Ministerul Turismului, care se ridică la aproximativ 88 milioane de lei.
Clădirea Casei de cultură, veche de peste 100 de ani, se afla în stare avansată de degradare şi în ultimii ani nici nu a mai fost folosită, motiv pentru care a avut nevoie de reabilitare completă.
Lucrările s-au finalizat într-un an de zile şi au inclus şi mansardarea clădirii.
Primarul oraşului Borsec a precizat că imobilul proaspăt reabilitat va găzdui şi biblioteca orăşenească, dar şi sediile fundaţiilor şi asociaţiilor culturale, cum ar fi fanfare, cluburile de dans sau formaţiile artistice.
În plus, după o întrerupere de 12 ani, în Borsec se vor putea organiza şi nunţi, primarul susţinând că până acum tinerii erau nevoiţi să meargă în alte localităţi, întrucât în oraş nu era un local potrivit pentru asemenea evenimente.
După ce a participat la inaugurarea Casei de cultură din Borsec, Elena Udrea a mers la Topliţa, unde a vizitat baza Salvamont şi a semnat contracte de finanţare pentru Planurile Integrate de Dezvoltare Urbană ale oraşelor Topliţa şi Miercurea Ciuc.