Elementele din România ale scutului antirachetă vor fi funcţionale în 2015
Agenţia de Apărare Antirachetă din Statele Unite susţine că elementele din România ale scutului vor fi funcţionale anul viitor, la termenul stabilit.
Articol de Ani Sandu, 18 Martie 2014, 19:45
Purtătorul de cuvânt al Agenţiei a făcut aceste precizări, pentru Radio România Actualităţi, după ce Curtea de Conturi americană şi-a exprimat din nou îngrijorarea în legătură cu posibile întârzieri la punerea în practică a proiectului de amplasare a scutului antirachetă în Europa.
Corespondentul Radio România în SUA, Ani Sandu, este primul jurnalist român care a avut acces în centrul de comandă al sistemului.
Potrivit reporterului RRA, construcţia de bază a scutului antirachetă conţine centrul de comandă şi echipamentele radar ale scutului de la Deveselu.
E partea principală a sistemului din România. Singurele lucruri care lipsesc sunt rachetele şi lansatoarele.
Sistemul a fost construit în SUA pentru a reduce riscul oricăror probleme tehnice, având în vedere că rezolvarea acestora în România ar fi fost mai scumpă.
Lucrările au început în 2010, iar acum o lună şi jumătate ansamblul a fost considerat gata să fie trimis la Deveselu.
Construcţia de bază a scutului antirachetă este înaltă cât un bloc de trei etaje. La parter sunt sistemele electrice şi de răcire.
La primul etaj este centrul de comandă şi de control. Al doilea etaj este dominat de calculatoare, iar la al treilea şi ultimul nivel sunt echipamentele radar.
Sistemul este adaptat după navele de război de tip Aegis.
Întreaga clădire e organizată modular. În total, ea conţine 60 de schelete portabile de aluminiu pe care sunt înghesuite cât mai multe instalaţii.
Structurile sunt uşor de montat şi de demontat. Pe ele sunt prinse echipamentele interconectate printr-o multitudine de reţele.
Pe unele instalaţii scrie secret. Toate aceste componente sunt încărcate în peste 100 de containere şi vor ajunge în România în patru luni.
Sistemul ar urma să fie gata reasamblat la sfârşitul acestui an. Reprezentanţii Lockheed Martin sunt încrezători că sistemul va funcţiona în România.
În SUA a trecut deja prin patru cicluri de teste. În perioada de vârf au lucrat la proiect aproximativ 200 de persoane.