Ekstain-Kovács sesisează DNA asupra unei decizii judecătoreşti
Péter Eckstein-Kovács, fost ministru delegat pentru minorităţi, a depus o plângere la DNA pentru ca procurorii să verifice dacă el a procedat legal când a promovat o hotărâre de guvern prin care Bisericii Reformate i-a fost restituită clădirea unui liceu.
Articol de Flori Doman, 29 August 2012, 15:14
Fostul ministru delegat pentru minorităţi în perioada 1999-2000, Peter Eckstein-Kovács, a depus, miercuri, o sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie prin care cere procurorilor anticorupţie să verifice dacă a procedat în mod legal în legătură cu retrocedarea Colegiului "Szekely Miko" din Sfântul Gheorghe către Episcopia Reformată a Ardealului.
Péter Eckstein-Kovács a explicat motivele acestei cereri neobişnuite şi a susţinut că retrocedarea a fost legală.
"În momentul de faţă, trei oameni care au făcut parte din comisia specială de retrocedare sunt în faţa instanţei şi foarte mulţi întreabă, pe bună dreptate, bine, cei care au executat un act normativ sunt în faţa instanţei, dar cei care au promovat actul normativ nu răspund? Vreau să primesc un răspuns dacă această retrocedare a fost una legală sau a fost nelegală şi, atunci, urmează să suport şi eu rigorile legii", a spus Kovács.
Eckstein-Kovács: Dacă se constată că retrocedarea a fost ilegală, suport rigorile legii
Fostul ministru delegat pentru minorităţi a precizat că face acest demers judiciar pentru că, după retrocedarea clădirii, DNA a demarat o anchetă finalizată cu trimiterea în judecată a trei persoane, membri ai Comisiei de retrocedare, care până în prezent au fost condamnate de o instanţă la pedepse cu închisoarea cu executare şi cu restituirea imobilului către autorităţi.
"Am promovat hotărârea 1334 din decembrie 2000, în care am inclus şi această clădire. După retrocedare, cineva a făcut un denunţ, iar trei persoane din Comisia de retrocedare sunt în faţa instanţei. Foarte mulţi întreabă, şi pe bună dreptate, cei care au executat actul normativ sunt la închisoare, cei ce l-au promovat nu răspund? Vreau să sesizez şi să mi se răspundă clar dacă această propunere de retrocedare a fost legală, iar dacă se constată că a fost ilegală să suport rigorile legii", a afirmat fostul ministru.
În cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat, de Judecătoria Buzău, la trei ani de închisoare cu executare.
Totodată, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.