Egalitatea dintre femei şi bărbaţi, doar pe hârtie
Într-un mesaj adresat în ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, preşedintele Parlamentului European, recunoaşte că egalitatea dintre bărbaţi şi femei există doar pe hârtie.
Articol de Mihaela Mihai, 08 Martie 2013, 08:44
Înaltul oficial european aminteşte că femeile au fost lovite mai puternic de criză şi sunt mult mai puţin reprezentate în procesele de luare de decizii politice şi economice.
"Egalitatea dintre bărbaţi şi femei, deşi este o valoare fundamentală a Uniunii Europene, există doar pe hârtie", spune preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
În favoarea promovării femeilor se pronunţă şi un eurobarometru, potrivit căruia, 78 la sută dintre europeni consideră că dacă ar fi promovate mai multe femei în funcţii politice de conducere în ţările în curs de dezvoltare ar "genera o îmbunătăţire a situaţiei".
În medie, nouă din zece persoane chestionate sunt de părere că egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi are efecte pozitive asupra modului în care funcţionează societăţile şi că toate programele de ajutor ar trebui să ţină seama cu precădere de drepturile femeilor.
Potrivit sondajului, problemele cu care se confruntă femeile în proporţie mai mare decât bărbaţii: sunt violenţa fizică - 83%, accesul la educaţie - 63% şi nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului.
De asemenea circa 61%, dintre cei intervievaţi acuză lipsa veniturilor şi a unui loc de muncă.
Femeile, efect pozitiv
Europenii sunt de părere că o creştere a numărului de femei în posturi de responsabilitate şi influenţă politică ar avea un efect pozitiv asupra ţărilor în curs de dezvoltare, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, condiţiile de trai şi prevenirea conflictelor şi a războaielor.
Suedezii, finlandezii şi irlandezii au fost cei mai înclinaţi să afirme că prezenţa femeilor la putere "aduce o schimbare în bine".
România s-a numărat, alături de Suedia şi Olanda, printre ţările în care cei mai mulţi cetăţeni, mai precis 96% dintre ei, au o atitudine favorabilă faţă de egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.
Cele mai scăzute procente în privinţa încrederii în capacităţile femeilor s-au înregistrat în Letonia, Slovenia - 87% şi Estonia - 86%./