Edward Snowden, invitat la audieri de Comisia pentru justiţie a Parlamentului European
Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate a Statelor Unite, Edward Snowden, este invitat la audieri de o comisie a Parlamentului European.
Articol de Sorin Croitorescu, 09 Ianuarie 2014, 14:14
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a decis, cu o largă majoritate, să-l invite la audieri pe Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate a Statelor Unite, refugiat acum în Rusia, după ce a făcut dezvăluiri despre programul de supraveghere al Agenţiei.
Audierea va avea loc prin sistemul de video-conferinţă şi, dacă va obţine şi acordul plenului Parlamentului European, luna viitoare la Strasbourg, atunci se va desfăşura până în aprilie.
Invitaţia îi va fi trimisă lui Snowden prin avocatul său, iar în cazul în care o acceptă, Snowden va putea discuta în direct prin sistemul de videoconferinţă cu membrii comisiei sau va putea trimite o înregistrare video pe care europarlamentarii să o aibă la dispoziţie, i-a declarat corespondentului RRA, ofiţerul de presă al Comisiei pentru libertăţi civile.
Preşedintele Comisiei pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor a Congresului american a avertizat însă că o audiere a lui Snowden ar putea avea consecinţe negative asupra relaţilor dintre SUA şi UE.
Pe de altă parte, comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, i-a mulţumit public în timpul unei dezbateri lui Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei de Securitate Naţională americane, pentru dezvăluirile sale privind spionajul american în Europa, scriu agenţiile de presă.
Viviane Reding negociază cu SUA un acord pentru a asigura protecţia datelor personale ale cetăţenilor europeni, adică acestea să nu părăsească spaţiul european fără consimţământul lor, iar cetăţenii europeni să poată angaja acţiuni în justiţie în SUA în caz de utilizare necorespunzătoare a datelor lor personale, ceea ce este imposibil în prezent.
Pe de altă parte, parlamentarii europeni desfăşoară propria anchetă asupra acuzaţiilor de spionaj apărute în toamnă, care au provocat o reacţie dură a liderilor europeni, chiar la Consiliul European din octombrie şi un climat de neîncredere în relaţiile cu SUA.