Ecouri ale referendumului din Republica Moldova
Rezultatele referendumului constituţional de duminică, din Republica Moldova, au fost comentate pe larg în media de la Moscova şi Chişinău.
Articol de Alexandru Beleavschi, 08 Septembrie 2010, 09:32
Premierul moldovean Vlad Filat a dat un interviu publicaţiei "Kommersant", în care pledează pentru alegeri anticipate şi argumentează că noul preşedinte al republicii trebuie să fie o figură de compromis între pro-europeni şi comunişti.
Într-un interviu publicat în cotidianului rus "Kommersant", premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat, s-a pronunţat pentru dizolvarea imediată a Parlamentului şi organizarea alegerilor legislative anticipate, cel târziu pe 14 noiembrie 2010.
PLDM, a declarat Filat, urmează să decidă dacă va merge în alegeri singur sau în coaliţie.
Experţi ruşi şi moldoveni şi politicieni de la Chişinău au apreciat , în cadrul unui video-duplex Moscova-Chişinău, că în viitorul Parlament niciun partid nu va deţine pachetul de control, o guvernare stabilă putând fi asigurată doar de o coaliţie.
În aceste condiţii, a subliniat ministrul moldovean al justiţiei, liberalul-democratul Alexandru Tănase, viitorul preşedinte al Republicii Moldova ce urmează să fie ales de noul Parlament trebuie să fie o figură de compromis între membrii Alianţei pentru Integrare Europeană, cât şi între aceştia şi Partidul Comunist.
Potrivit expertului moldovean Viorel Ciubotaru, dacă anticipatele ar avea loc în acest moment, locul întâi şi l-ar disputa Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Comunist.
Partidul Democrat al lui Marian Lupu s-ar situa pe locul trei, urmat la mare distanţă de Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu.
Referendum eşuat
În Republica Moldova, alegătorii au fost chemaţi , duminică, să decidă prin referendum, dacă sunt de acord cu alegerea directă, de către cetăţeni, nu de către Parlament, a preşedintelui ţării.
Referendumul nu poate fi validat, potrivit datelor prezentate luni de Comisia Electorală Centrală, din cauza participării scăzute la vot.
Rata participării la vot a fost de 29,05 la sută, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din populaţia cu drept de vot.
Pentru validarea referendumului, era nevoie de prezenţa a 33,3 la sută din alegători.
Rezultatele finale vor fi prezentate miercuri, iar datele definitive, vineri.
În cazul invalidării referendumului din cauza neparticipării la vot, în Republica Moldova preşedintele va fi în continuare ales de către Parlament, iar actuala criză constituţională s-ar putea prelungi.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Cătălin Gomboş, delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a monitorizat consultarea populară, a cerut autorităţilor de la Chişinău să organizeze anul acesta alegeri anticipate, în conformitate cu angajamentul asumat faţă de Consiliul Europei.
Preşedintele comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a cerut şi el dizolvarea parlamentului şi alegeri anticipate.