Economia României, "pusă la grea încercare" în 2012
Prima jumătate a anului va pune la grea încercare economiile României, Cehiei şi Slovaciei, care se vor lupta din răsputeri să-şi împingă în sus Produsul Intern Brut.
Articol de Anca Dragu, 30 Decembrie 2011, 08:34
Zona central şi est-europeană vor fi suspuse în 2012 unor presiuni puternice ale pieţelor financiare, sunt de părere economiştii cehi şi slovaci.
România, la fel ca majoritatea statelor din regiune, va face eforturi pentru reducerea cheltuielilor, dar şi pentru ţinerea deficitului bugetar sub control.
Vânzătorii din cea mai mare piaţă în aer liber din Bratislava au o zicală nouă în zilele acestea:"Până să vină sfârşitul lumii în 2012, după calendarul maya, ne mătură o criză economică de scapă cine poate".
Analiştii economicii zâmbesc, dar confirmă temerile.
Prima jumătate a anului va pune la grea încercare economiile României, Cehiei şi Slovaciei, care se vor lupta din răsputeri să-şi împingă în sus Produsul Intern Brut în termeni reali cu 2%.
România depinde de ce se întâmplă în Europa
Peste Ungaria pluteşte norul recesiunii.
Dacă economiile Germaniei, Franţei îşi încetinesc ritmul de creştere şi situaţia din zona euro nu se calmează, regiunea noastră va avea de suferit pentru că depindem de exporturile către aceste ţări, iar cererea internă este prea mică pentru a susţine economia.
În plus, oamenii au început să pună bani la saltea aşteptându-se la zile grele şi acest lucru scade consumul, spune economistul slovac Mirel Karpis.
În Cehia, unde aproape o zecime din companii nu exclud reduceri de personal, consilierii economici ai Guvernului au propus deja un plan de măsuri anticriză: program de lucru redus şi creşterea taxelor.
Slovacia, care foloseşte moneda euro nu prea are planuri de criză: cine vrea să audă de şomaj şi creşteri de taxe înainte de alegerile anticipate din martie?
De la Praga, economista Marketa Sistakova încearcă să dea şi veşti bune:
"Adevărat că Ungaria şi o treime din zona euro sunt în pericol de faliment, dar euro nu va deceda în 2012. Clubul său select cel mai probabil se va diviza, însă nu înainte de alegerile din Germania din 2013", susţine Marketa Sistakova , citată de corespondentul Radio România la Bratislava, Anca Dragu.
Zona euro "poate supravieţui"
Zona euro poate supravieţui anul viitor, deşi situaţia de pe pieţele financiare va stagna, consideră şi guvernatorul Băncii Centrale a Israelului, Stanley Fischer.
Acesta avertizează că şomajul riscă să crească uşor, însă într-o măsură mai mică decât se estimase anterior.
Stanley Fischer avertizează că anul viitor situaţia pe pieţele financiare va fi mai dificilă, iar şomajul riscă să crească uşor, însă într-o măsură mai mică decât se estimase anterior.
Stanley Fischer a declarat că Guvernul şi Banca Israelului dispun de mijloacele necesare pentru a face faţă acestor dificultăţi, dar e necesară o politică prudentă.
Chiar dacă situaţia se înrăutăţeşte în Europa şi în Statele Unite, Israelul îşi va menţine creşterea economică în 2012. Guvernatorul Băncii Israel a apreciat că, în prezent, criza europeană afişează unele semne pozitive şi şansele ţărilor din zona euro de a-şi menţine stabilitatea ar fi mai mari, iar moneda euro poate supravieţui.
Chiar dacă europenii erau gata să lase o ţară sau două să părăsească zona euro, şi-au dat seama de repercusiuni şi s-a decis salvarea întregului bloc euro, transmite corespondentul radio România Actualităţi, Dragoş Ciocârlan.