"Economia merge cu viteză minimă"
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, susţine că economia românească are nevoie de o administraţie publică performantă, ca soluţie pentru ieşirea din criză.
Articol de Alina Dobrinescu, 07 Septembrie 2011, 16:39
Roberta Anastase a declarat, miercuri, la deschiderea Conferinţei anuale a Grupului European pentru Administraţie Publică că în ceea ce priveşte economia "mergem cu viteză minimă, ca în condiţii de iarnă", adică cu precauţie.
"După şocul adus de criză încet încercăm să reintrăm în normal şi, dacă în prima perioadă am spus că economia funcţionează cu frâna de mână trasă, astăzi putem spune că mergem cu viteză minimă, aşa ca în condiţii de iarnă, deci cu mare precauţie. (...) Trebuie evitate derapajelor viitoare", a spus Roberta Anastase.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că va trebui să învăţăm să aplicăm principiul că trebuie să cheltuim atât cât ne permitem.
Ea a mai arătat că există discuţii pe marginea unui deficit de 3%, o prevedere care se încearcă a fi introdusă în Constituţie.
Anastase a afirmat că administraţia publică a devenit, odată cu primele efecte ale crizei, un punct principal pe agenda guvernelor din toată lumea.
"Administraţia publică performantă nu mai e o preocupare exclusiv internă, e deja o preocupare globală, pentru că şi criza este una globală", a spus ea.
Emil Boc: România nu îşi poate permite niciun fel de exces
Premierul Emil Boc s-a declarat convins că vor exista resurse la nivelul coaliţiei de guvernare astfel încât Ordonanţa 107/2010 prin care pensionarilor ale căror pensii depăşesc 740 de lei li se aplică o contribuţie pentru fondul de sănătate de 5,5%, să fie retrimisă la comisie.
"Sunt convins că există resurse la nivelul coaliţiei să fie rezolvată problema în plen prin retrimiterea la comisie şi menţinerea sub control a cheltuielilor pentru că România nu îşi poate permite niciun fel de exces, niciun fel de abatere de la drumul pe care a pornit. Oricât de neplăcut ar fi, aceasta este realitatea. Nu putem să facem niciun pas înapoi pe linia reformelor începute, dacă dorim să menţinem sub control deficitul bugetar, să putem avea resurse pentru ceea ce înseamnă sistemul de sănătate şi să putem să mergem cu respectarea angajamentelor pe care le avem", a spus premierul, la deschiderea celei de-a 33-a ediţie a Conferinţei Anuale a Grupului European pentru Administraţie Publică, organizată la Palatul Parlamentului.
Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, Ordonanţa 107/2010 prin care pensionarilor ale căror pensii depăşesc 740 de lei li se aplică o contribuţie pentru fondul de sănătate de 5,5%.
Ordonanţa 107/2010 care vizează modificarea articolului 256, alineatul 2, a fost respinsă cu nouă voturi pentru exprimate de opoziţie şi opt împotrivă ale puterii.
"Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei", se arată în actul normativ.
Reprezentantul Guvernului a susţinut că această Ordonanţă urmăreşte extinderea bazei de colectare pentru contribuţiile asigurărilor sociale de sănătate pentru a echilibra deficitul fondului unic naţional de asigurări de sănătate concomitent cu menţinerea exceptărilor de la plată a acestor contribuţii şi pentru categoriile fără venituri, cu venituri reduse sau defavorizate şi a cerut avizarea favorabilă a acestui proiect de lege.
Ordonanţa 107/2010 a fost adoptată de Senat şi urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, for decizional.