EBU şi Radio România cer reintrarea în emisie a postului public ERT
Radio România şi European Broadcastind Union (EBU) solicită premierului Greciei, ca ERT, postul public de radio, să reîncepeapă emisia.
Articol de Simona Mihăescu, 13 Iunie 2013, 13:46
Într-o declaraţie, preşedintele EBU Jean-Paul Philippot şi directorul general al acestei organizaţii, Ingrid Deltenre exprimă profundul dezacord faţă de decizia guvernului condus de Antonis Samaras, de a închide postul public de radioteleviziune ERT.
În declaraţie se solicită ca postul public ERT să fie redeschis, de urgenţă.
EBU apreciază drept profund nedemocratică şi neprofesioală decizia luată de guvernul elen de a închide marţi, postul public de radioteleviziune.
EBU solicită premierului elen să ia o decizie imediată pentru ca ERT să emită din nou.
Radio România se alătură demersului EBU
În comunicatul de presă, preşedintele-director general al Radio România, Ovidiu Miculescu se aliază declaraţiilor EBU şi solicită, la rândul său, reintrarea de urgenţă în emisie a postului ERT.
Ovidiul Miculescu apreciază, în comunicat, că acţiunea guvernului elen este nedemocratică şi neprofesională şi susţine independenţa mass-media faţă de guvern.
"În calitatea mea de preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, susţin cu tărie următoarea declaraţie: "ERT trebuie să emită din nou!" Noi, directorii generali ai radiodifuzorilor publici din Europa, ne exprimăm profunda dezamăgire faţă de decizia Guvernului Greciei, luată marţi, 11 iunie, de a închide postul public ERT, cu efecte imediate" se arată în comunicat.
Guvernul grec a anunţat miercuri că a depus un proiect de lege în vederea reorganizării audiovizualului public din Grecia, radio, internet şi televiziune, după închiderea, marţi seara, a posturilor publice de radioteleviziune ERT, măsură ce a provocat stupoare generală, relatează AFP.
“Un proiect de lege privind noile posturi radio, pe internet şi de televiziune din Grecia a fost depus astăzi (miercuri) la secretariatul general al Guvernului şi va fi discutat în cursul unei reuniuni în cursul după-amiezii a comisiei pentru proiectele de lege”, indică un scurt comunicat guvernamental.
Închiderea ERT, înfiinţat în anii '50 şi acuzată de a fi un focar de clientelism politic, duce la concedierea a aproape 2.700 de angajaţi, între care 677 de jurnalişti.
Măsura a provocat adunări spontane a mii de persoane şi sindicalişti marţi seara, în faţa sediului ERT, în suburbia de nord a Atenei, care au calificat drept 'lovitură de stat' decizia guvernului condus de premierul conservator Antonis Samaras.
Decizia a fost luată doar de formaţiunea Noua Democraţie a lui Samaras, celelalte două partide din coaliţia guvernamentală, Pasok şi Dimar, exprimându-şi dezacordul în legătură cu aceasta.