EBU îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu propunerea de eliminare a taxei radio-tv
Directorul general al EBU, Uniunea europeană de radio şi televiziune, a adresat o scrisoare parlamentului român, în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu propunerea de eliminare a taxei radio - tv.
Articol de Radiojurnal, 21 Octombrie 2016, 13:55
Ingrid Deltenre consideră că taxele radio - tv, precum şi alte contribuţii asemănătoare plătite de cetăţeni sunt astăzi nu doar cea mai stabilă şi predictibilă cât şi cea mai răspândită şi importantă sursă de finanţare a serviciilor publice de meda din Europa.
În 2015, mai spune directorul general al Uniunii, taxele radio - tv au reprezentat două treimi din volumul total al veniturilor obţinute de serviciile publice de media afiliate la EBU.
Această taxă creează o legătură directă între radiodifuzor şi public.
În schimb, finanţarea directă de la bugetul statului expune radiodifuzorii unor eventuale ingerinţe şi presiuni politice, apreciază Ingrid Deltenre.
În scrisoarea adresată parlamentului, directorul general al EBU lansează apelul ca legislativul să nu facă acest pas iremediabil care poate distruge sistemul public de servicii radio şi de televiziune din România.
Contribuabilul trebuie să fie cel care îşi aduce contribuţia la dezvoltarea serviciilor publice, declară Herve de Haro, vicepreşedintele COPEAM, Conferinţa permanentă a audiovizualului mediteraneean şi preşedinte al comisiei radio al acestui organism.
El pledează pentru menţinerea taxei radio într-o declaraţie pe care ne-a acordat-o: "Aş dori să îmi aduc întregul sprijin comunităţii Radioului Public românesc. Este esenţial pentru noi toţi să continuăm să fim finanţaţi din taxa publică. Mai întâi pentru că este important să fie contribuabilul cel care îşi aduce direct contribuţia la serviciul public. Contribuabi, contribuţie - sunt cuvinte pline de sens. Serviciul public înseamnă deschiderea spiritului, să aduci cultura în casele oamenilor, să îţi permiţi să mergi pe drumuri neexplorate, pentru că nu suntem legaţi de constrângeri materiale".
Declaraţia reprezentantul COPEM vine în contextul în care proiectul de lege iniţiat de preşedintele PSD Liviu Dragnea pentru eliminarea unor taxe nefiscale a fost votat luni în Senat şi a ajuns apoi la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.