După caniculă, ploi şi vijelii
Valul de căldură din ultimele zile este înlocuit treptat de instabilitate accentuată, cu ploi şi vijelii.
Articol de Radiojurnal, 25 Iulie 2017, 13:29
Treizeci de judeţe din Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei sunt până la noapte, la ora trei, sub cod galben de ploi însemnate cantitativ.
Până acum, furtunile au provocat pagube materiale în localităţi din mai multe judeţe şi în capitală.
Copaci căzuţi pe carosabil, drumuri acoperite de ape, podeţe distruse, gospodării inundate sau fără energie electrică este bilanţul ploilor abundente şi al vijeliilor din ultimele 24 de ore.
Meteorologii spun că, în cursul după-amiezeii furtunile vor cuprinde treptat şi zonele sudice şi de est, unde încă este caniculă şi ar putea emite atenţionări de fenomene periculoase extreme, care sunt în general valabile cel mult şase ore.
Dinu Mărăşoiu, meteorolog:Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, adverse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină.
De altfel, şi acum se fac resimţite efectele vijeliilor.
La această oră, peste 2.500 de abonaţi din mai multe comune din Munţii Apuseni nu au energie electrică.
Zeci de brazi au căzut în această dimineaţă pe liniile de alimentare, iar echipele de intervenţie lucrează, pentru a restabili alimentarea cu energie.
Şi la Bucureşti, pe Valea Prahovei, în Hunedoara, Caraş-Severin şi Dâmboviţa arborii au fost doborâţi de vântul puternic, iar pompierii au acţionat în unsprezece judeţe, pentru a-i îndepărta de pe carosabil sau de pe autoturisme.
Autorităţile le recomandă cetăţenilor ca, în timpul căderilor de grindină, să se adăpostească în spaţii sigure şi să nu se aventureze în apropierea apelor, mai ales că se aşteaptă şi creşteri ale debitelor pe râurile mici.