Dunărea, debit alarmant de scăzut
Nivelul şi debitul Dunării au scăzut alarmant din cauza secetei şi se îndreaptă spre minime record.
Articol de Mihaela Enache, 05 August 2015, 12:51
Fluviul măsoară, astăzi, 89 de centimetri la Galaţi, cu 5 metri sub cota de atenţie, şi 74 de centimetri la Brăila, în scădere faţă de ieri.
Sunt înregistrate probleme de navigaţie pe Dunărea fluvială, a declarat, în această dimineaţă, pentru Radio România Actualităţi, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos-Galaţi, Anghel Valerică.
"Pe Dunărea maritimă, în momentul de faţă, nu este nicio problemă, în sensul că se menţine adâncimea de navigaţie stabilită de Comisia Europeană a Dunării - de 7,30 metri. Se execută dragaj în zona de revărsare a Prutului şi, dacă va fi cazul, şi la Isaccea. Pe Dunărea fluvială, cea mai mare problemă este pe sectorul comun româno-bulgar, între kilometrul 567 şi 568, zonă care trebuia întreţinută şi dragată de către Bulgaria. Acolo, în momentul de faţă, îşi desfăşoară activitatea pe cont propriu societatea Navrov, o dragă personală, a precizat Anghel Valerică.
Potrivit corespondenţilor Radio România Actualităţi, bacurile folosesc rute ocolitoare pe Dunăre, iar în zona portului Corabia, din judeţul Olt, s-au format insule de nisip care ar putea bloca navigaţia.
Administraţia Fluvială anunţă că, de săptămâna viitoare, firmele care au câştigat licitaţiile, vor începe operaţiunile de dragare.
Nivelul Dunării a înregistrat un minim istoric în 2003, de 60 de centimetri.