Dublă celebrare a Constituţiei României, la Bucureşti
Statul român a avut mai multe constituţii de-a lungul timpului, iar Legea fundamentală a fost supusă mai multor revizuiri.
Articol de Angela Matei, 25 Noiembrie 2016, 08:35
O dublă celebrare a Constituţiei României are loc în această dimineaţă, la Bucureşti.
O şedinţă festivă în Aula Patriarhiei marchează împlinirea a 150 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1866 şi a unui sfert de veac de la cea din 1991.
Statul român a avut mai multe constituţii de-a lungul timpului şi Legea fundamentală a fost supusă mai multor revizuiri.
Prima Constituţie a României a fost adoptată în 1866 şi a consacrat din punct de vedere juridic, pentru prima dată în istoria ţării noastre, caracterul indivizibil al statului român, care din acel moment a primit numele oficial de România.
Au urmat noi legi fundamentale, în 1923, considerată prima Constituţie democratică, şi în 1948, când s-a instaurat regimul comunist şi s-a deschis calea către un regim totalitar.
1991, revenirea la democraţie
Revenirea la democraţie a fost consfinţită prin Constituţia din 1991.
A fost prima Constituţie a statului român adoptată de o adunare constituantă special aleasă în acest scop.
După un an şi jumătate de dezbateri, în decembrie 1991, poporul român a fost chemat la urne.
A fost prima noastră Constituţie aprobată în urma unui referendum naţional, iar România, prima ţară dintre fostele state socialiste care a aprobat în acest mod Constituţia.
Potrivit specialiştilor, cele mai valoroase tradiţii constituţionale au fost preluate din Legea fundamentală din 1923.
Astfel, s-a revenit la declararea României ca stat naţional unitar, independent şi suveran.
Sunt reluate într-un capitol important drepturi fundamentale ale cetăţenilor, cum ar fi cel de proprietate, libertatea religiei şi a gândirii.
Nu în ultimul rând, România este prima ţară europeană care a înscris în Constituţie dreptul organizaţiilor minorităţilor naţionale de a fi reprezentate în parlament.