Drapel tricolor uriaș, la Sfântu Gheorghe
Un steag de 150 de metri a fost purtat în mod simbolic de câteva sute de oameni pe bulevardele Grigore Bălan şi 1 Decembrie 1918, de ziua Unirii Principatelor.
Articol de Oana Negrea, 25 Ianuarie 2015, 09:15
Un drapel tricolor în lungime de 150 de metri a fost purtat, astăzi, pe străzile din Sfântu Gheorghe, cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române.
Au participat la manifestări aproximativ 500 de persoane, potrivit estimărilor aficiale.
Steagul a fost purtat în mod simbolic de câteva sute de oameni pe bulevardele Grigore Bălan şi 1 Decembrie 1918, precum şi prin faţa statuii voievodului Mihai Viteazu, unde a au avut loc ceremoniile oficiale.
Tricolorul a fost cusut anul trecut la Chişinău, la iniţiativa platformei civice "Acţiunea 2012", dar a fost tăiată în două, jumătate fiind adusă în România şi desfăşurat la diverse manifestări unioniste în mai multe oraşe din ţară. Ideea aducerii acestui steag la Sfântu Gheorghe a aparţinut unui licean, Cosmin, care a făcut mobilizare pe o reţea de socializare şi a obţinut sprijinul Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
"M-am gândit, că ar fi frumos ca anul acesta, de 24 ianuarie, să sărbătorim Mica Unire într-un mod mai deosebit, să adunăm toţi românii sub acelaşi tricolor, a ieşit totul perfect şi sunt foarte fericit", a spus Cosmin.
Reprezentantul Forumului Civic, doctorul Ioan Lăcătuşu, a declarat că manifestările reprezintă un gest de solidaritate cu ţara, dar şi un mod de a arăta, că în judeţul Covasna există o comunitate românească puternică, deşi restrânsă din punct de vedere numeric.
"Prin manifestarea de azi, românii din judeţul Covasna au dovedit că noi suntem cu ţara, ţara este cu noi. Împreună cu concetăţenii noştri maghiari dorim să trăim în armonie, într-un spaţiu multietnic şi pluriconfesional şi nu într-o enclavă etnică", a susținut Lăcătușu.
Pentru că liderii UDMR Covasna nu au dat curs cererii organizatorilor, de a îndepărta panoul cu inscripţia "Ţinutul Secuiesc", din Piaţa Mihai Viteazu, participanţii la festivităţi l-au mascat cu un drapel tricolor.