Dragnea: Nu va fi o singură capitală într-o regiune administrativă
Vicepremierul Dragnea a spus că proiectul de regionalizare trebuie să se încheie în 2013 şi a precizat că nicio regiune administrativă nu va avea o singură capitală, ci mai multe centre pentru ca fiecare cetăţean să se bucure de avantajele acestui proces.
Articol de Flori Doman, 14 Februarie 2013, 14:07
Vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Piteşti, că viitoarele regiuni administrative ale României nu vor avea câte o singură capitală, ci mai multe centre în care vor funcţiona instituţiile cu atribuţii regionale.
"Nu va fi o singură capitală într-o regiune. Ne interesează ca fiecare judeţ şi fiecare cetăţean din fiecare judeţ să se bucure de avantajele regionalizării. Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraş, în alt oraş din alt judeţ va fi, de exemplu, direcţia regională de finanţe, în altă capitală de judeţ va fi direcţia regională de mediu şi aşa mai departe", a spus Dragnea, citat de Agerpres.
El a precizat că nu doreşte ca să fie concentrat într-un singur oraş tot pachetul puterii administrative.
"Deci nu dorim să concentrăm într-un singur oraş tot pachetul puterii administrative, pentru că în paralel cu procesul de regionalizare se realizează şi cel de descentralizare", a susţinut el.
Vicepremierul a caracterizat informaţiile referitoare la desenarea regiunilor şi stabilirea capitalelor, apărute recent în spaţiul public, ca fiind simple speculaţii sau "demersuri neserioase".
"Nu există la această oră un proiect oficial de regionalizare a României. (...) Numărul regiunilor, desenul regiunilor, competenţele care vor fi acordate regiunilor (...) vor fi rezultatul final al unui proces amplu de analiză, de câteva luni de zile", a subliniat Dragnea.
Pe de altă parte, el a precizat faptul că întregul proces de reorganizare administrativ-teritorială trebuie să se încheie în 2013, pentru ca regiunile să fie funcţionale şi să poată accesa proiecte odată cu începerea noului exerciţiu bugetar european.
"Până la aprobarea modificării Constituţiei prin referendum, în septembrie sau octombrie, noi vom finaliza toate aceste analize, toate campaniile de informare publică, toate dezbaterile care vor avea loc (...), în aşa fel încât, imediat după ce va fi adoptată modificarea Constituţiei, să punem pe masă tot pachetul de acte normative care reglementează cadrul instituţional şi stabilirea competenţelor şi atribuţiilor (...), pentru ca, după ce le aprobăm, să reuşim să avem alegeri pentru regiunile pe care le vom înfiinţa până la sfârşitul anului", a mai spus vicepremierul.