Dragnea:Guvernul "nu a aprobat sau respins" proiectul Roşia Montană
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că premierul Ponta a luat cea mai înţeleaptă decizie prin trimiterea proiectului Roşia Montantă în Parlament. La rândul său, şeful PNL, Crin Antonescu, spune că va susţine votul nominal în Parlament la dezbateri.
Articol de Flori Doman, 05 Septembrie 2013, 16:51
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi că Guvernul "nu a aprobat sau respins" proiectul Roşia Montană, premierul Victor Ponta luând "cea mai înţeleaptă decizie", aceea de a-l trimite spre dezbatere Parlamentului, cel mai legitim for al ţării.
"Este important să precizăm că Guvernul nu a aprobat sau respins proiectul Roşia Montană. Cred că premierul Victor Ponta a luat cea mai înţeleaptă decizie, şi anume, dezbaterile finale să se desfăşoare într-un cadru civilizat în cel mai legitim for al acestei ţări, în Parlamentul României", a spus Liviu Dragnea.
El a precizat că Roşia Montană este o decizie deasupra oricărui guvern, deasupra unui ministru, deasupra unui prim-ministru, chiar deasupra Guvernului.
"Este un subiect atât de important, sensibil şi cu încărcătură emoţională şi este important ca toţi cetăţenii să ştie exact despre ce este vorba", a afirmat Dragnea.
Vicepremierul a precizat că la dezbaterile din Parlament privind proiectul Roşia Montană au ocazia să participe ONG-uri, cetăţeni şi specialişti pentru a-şi expune punctele de vedere.
"De prea multe ori în ţara asta am fost manipulaţi şi am fost expuşi să credem ceva sau altceva fără să avem toate informaţiile şi cred că pentru Roşia Montană este bine ca cetăţenii României să aibă toate informaţiile şi parlamentarii, care sunt reprezentanţii acestui popor, să aibă toate informaţiile şi să ia decizia în cunoştinţă de cauză. Guvernul, printr-o echipă guvernamentală, a dus la capăt o negociere prin care s-au mărit investiţiile în mediu, s-a mărit redevenţa, s-a mărit participaţia statului şi a pus pe masa Parlamentului acest punct de plecare", a precizat Liviu Dragnea.
Antonescu: Susţin votul nominal în Parlament la proiectul de lege privind Roşia Montană
La rândul său, şeful liberalilor, Crin Antonescu, a spus că PNL va lua o decizie politică privind proiectul minier de la Roşia Montană ţinând cont şi de impactul social al acestuia, nu doar de cel economic, precizând că el susţine votul nominal la dezbaterea în Parlament a proiectului de lege.
"Nu există niciun motiv pentru a susţine la această lege votul secret. Trebuie să avem toţi, lideri, partide, parlamentari, curajul şi demnitatea de a asuma public opţiunea noastră. Susţin votul deschis, votul nominal, în această chestiune", a spus Crin Antonescu.
El a afirmat că există proiecte economice "perfect fezabile, câştigătoare din punct de vedere economic, dar care pot avea un impact social sau costuri sociale care nu se măsoară în bani, mult prea mari".
"Cu acest proiect nu mai avem de calculat doar la rece, strict economic, ce câştigăm, ce pierdem, ce riscuri avem dacă îl facem, ci trebuie să luăm o decizie politică şi aşa sper să o luăm ca partid, în grupurile parlamentare, luând în calcul impactul social. Trebuie să luăm o decizie", a spus preşedintele Senatului.
Liderul liberalilor a menţionat că poziţia pe care o va avea el, personal, şi PNL, faţă de proiectul de la Roşia Montană "va fi una clară, asumată, nu va exista nicio ambiguitate, va fi o poziţie a întregului partid".
În 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.