Dosarul Hidroelectrica, amânat de Curtea de Apel
Pronunţarea instanţei asupra insolvenţei Hidroelectrica s-a amânat pentru o săptămână.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Octombrie 2012, 14:19
Curtea de Apel Bucureşti a amânat joi, pentru 18 octombrie, pronunţarea în cazul recursului declarat de două societăţi comerciale şi o organizaţie sindicală la decizia de declanşare a procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, cererile de strămutare a acestui caz formulate de cele două companii care contestă declanţarea insolvenţei.
Magistraţii Secţiei civile a Curţii de Apel Bucureşti au anunţat, pe 4 octombrie, că amână pronunţarea în acest dosar pentru o săptămână, însă judecătorii au dreptul să amâne de mai multe ori luarea unei decizii.
Curtea a judecat pe 4 octombrie recursul SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alpiq Romindustries SRL şi al sindicatului "Hidrosind" la decizia Tribunalului Bucureşti, care a hotărât reorganizarea Hidroelectrica şi demararea procedurii insolvenţei.
Instanţa a respins două excepţii invocate de reprezentanţii administratorului judiciar al Hidroelectrica, excepţia inadmisibilităţii recursului şi cea a lipsei calităţii procesuale active a recurenţilor.
Reprezentanţii SC Alpiq Romenergie şi SC Alpiq Romindustries au susţinut în instanţă că Hidroelectrica era pe profit în momentul declarării procedurii de insolvenţă, iar ulterior demarării acestei proceduri, s-a emis un alt document, în care s-au luat în calcul debite pe 30 de ani.
Tribunalul Bucureşti a admis pe 20 iunie cererea companiei Hidroelectrica de a intra în insolvenţă, administrator judiciar fiind desemnat Remus Borza, partenerul coordonator al firmei Euroinsol.
Săptămâna trecută, instanţa a rămas în pronunţare, urmând să decidă dacă menţine sau dacă închide procedura insolvenţei Hidroelectrica.
Reprezentantul firmei Euroinsol, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, a precizat care ar putea fi viitorul Hidroelectrica, în funcţie de decizia de astăzi.
"În cazul admiterii recursului, e o chestiune de zile până când Hidroelectrica va intra în faliment", a spus Borza.
Falimentul înseamnă lacăt şi oamenii acasă, toţi. În cazul în care se dă respingere recurs, se poate continua procesul de restructurare, de redimensionare a organigramei, de reorganizare a fluxurilor de producţie, a posturilor, de renegociere a contractelor, contracte păguboase la suprapreţ.