Dosarul "Fraudă la referendum" rămâne la Înalta Curte
Judecătorii au decis să nu restituie DNA dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului, aşa cum au cerut avocaţii lui Dragnea.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 10 Ianuarie 2014, 08:14
Dosarul "Fraudă la referendum", în care sunt acuzaţi Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, rămâne la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce judecătorii au respins atât cererea ca unii dintre inculpaţi să fie judecaţi de alte instanţe, cât şi solicitarea ca dosarul să fie retrimis la DNA, pentru refacerea urmăririi penale.
Judecătorii şi-au motivat pe scurt decizia şi au arătat că nu pot să analizeze probe şi alte chestiuni ce ţin de fondul dosarului la acest moment, pentru că nu se află în etapa procedurală.
Potrivit instanţei, chestiuni referitoare la modul de lucru al procurorului nu se rezolvă în cadrul unui proces penal, ci prin sesizări ulterioare, la alte organe competente.
Procurorii spun că vicepremierul, în calitate de secretar general al PSD, a coordonat un mecanism complex pentru a frauda rezultatele privind participarea la vot la referendumul de demitere a preşedintelui României.
Doi acuzaţi îşi recunosc vina
Doi acuzaţi din Piatra-Olt în dosarul privind fraudarea referendumului şi-au recunoscut vina.
Potrivit DNA, cei doi sunt acuzaţi de falsificarea documentelor de la Birourile Electorale prin orice mijloace şi de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot.
Soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ au arătat, prin avocatul lor, că doresc să fie judecaţi prin procedura simplificată, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, prin care se arată că inculpatul recunoaşte integral acuzaţiile ce i se aduc de către anchetatori, iar în acest context i se scade o treime din pedeapsa ce va fi aplicată.
Instanţa va analiza în 24 ianuarie dacă îi poate judeca prin procedura simplificată pe cei doi inculpaţi.
De altfel, judecătorii au stabilit două termene pentru continuarea procesului, respectiv 24 ianuarie în cazul celor doi soţi care şi-au recunoscut faptele şi, respectiv, 14 februarie.
Dragnea: Nu am văzut probe concludente
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la Înalta Curte, că nu există probe concludente în dosarul în care este judecat.
"Nu am văzut nici în rechizitoriu, nici în actul de urmărire penală nişte probe concludente. Dar procesul este înainte şi o să spun ceea ce am de spus în faţa instanţei. Este ultima dată când mai fac o asemenea conferinţă de presă la Înalta Curte, pentru că chiar nu vreau să facem analize pe text după fiecare termen la acest proces. Dacă vreţi să discutăm alte chestiuni politice, cu mare drag; în rest, nu pot să comentez ce se întâmplă în această... Cred că e suficient; nu stau să comentez eu, nu sunt jurist, nu sunt...", a declarat Dragnea.
El a precizat că nu îi cunoaşte pe cei doi acuzaţi care şi-au recunoscut vina.
"Nu ştiu, nu am cum să comentez. Nici nu-i cunosc, nu ştiu despre cine e vorba, nu am auzit nicodată de numele astea. S-or fi sfătuit cu avocaţii sau nu, habar nu am", a mai spus vicepremierul.
Dragnea ceruse trimiterea dosarului la DNA
La Instanţa Supremă a avut loc, vineri, un nou termen al procesului în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului din 2012.
Liviu Dragnea a cerut trimiterea dosarului la DNA, pe motiv că anchetatorii nu i-ar fi permis să studieze tot materialul de urmărire penală şi că nu ar rezulta foarte clar faptele pentru care este judecat.
Avocatul demnitarului a declarat că cerut trimiterea dosarului la DNA deoarece, în opinia sa i-ar fi fost încălcat clientului său dreptul la apărare şi la studierea dosarului.
Apărătorul mai susţine că cererile clientului său privind o listă de probe au fost respinse fără a mai avea ocazia să conteste decizia procurorului.
Dragnea a fost trimis în judecată în octombrie, anul trecut.