Dosarul contrabandei din Portul Constanţa, la recurs
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, marţi, recursurile în cazul celor 28 de persoane reţinute săptămâna trecută în dosarul afacerilor ilegale din Portul Constanţa.
Articol de Petruţa Obrejan, 31 Mai 2011, 10:39
Recursurile fostului secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, fostului şef al portului Constanţa Eugen Bogatu şi a încă 26 de persoane, la decizia prin care au fost arestaţi în dosarul contrabandei de la Constanţa, vor fi judecate marți de completul format din cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Pe 23 mai, mai multe persoane, au fost aduse și audiate la sediul DNA, în acelaşi dosar, procurorii efectuând de asemenea percheziţii la mai multe adrese din Constanţa şi Bucureşti.
Pe 25 mai, ÎCCJ a admis propunerea procurorilor anticorupţie, de arestare preventivă a fostului secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, a fostului şef al portului Constanţa Eugen Bogatu şi a încă 26 de persoane în dosarul contrabandei.
Inculpații au atacat decizia cu recurs.
Laurenţiu Mironescu este acuzat iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi trafic de influenţă în dosarul privind o serie de importuri nelegale prin Portul Constanţa.
Printre cei reţinuţi pentru infracţiuni similare se află Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Claudiu Constantin Olteanu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, şi lucrători şi inspectori vamali, comisionar vamal, intermediar vamal, administratori de societăţi şi angajaţi ai unor firme, asociaţi ai unor firme.
Procurorii au susținut că persoanele implicate în această activitate infracţională acţionau în mod coordonat, favorizând contrabanda cu mărfuri de orice gen, în schimbul primirii unor sume de bani sub formă de mită.
Potrivit acestora, funcţionarii vamali trebuiau să nu constate sau să denunţe infracţiuni sau contravenţii comise la una din cele mai importante vămi din România.
În cazul senatorului Mircea Banias, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi de trafic de influenţă, procurorii au stabilit că acesta nu poate părăsi ţara pentru 30 de zile