Donația sau funcția!
Premierul Emil Boc a anunțat că reprezentanţii statului în consilii de administraţie din companii la care statul este acţionar minoritar vor fi obligaţi să îşi doneze indemnizaţiile într-un fond de solidaritate, în caz contrar urmând să fie demişi.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Iunie 2010, 09:30
Cea mai mare parte a reprezentaţilor Ministerului Economiei în Consilii de Administraţie, Consilii de Supraveghere şi Adunări Generale ale acționarilor , la companii la care instituţia are participaţii au acceptat să doneze veniturile aferente acestor funcţii la Fondul de solidaritate, iar cei care nu au acceptat vor fi înlocuiţi, a spus ministrul Economiei Adriean Videanu.
"Din cei 55 de reprezentanţi ai Ministerului Economiei în Consilii de Administraţie (CA), Consilii de Supraveghere şi AGA, 48 au depus declaraţii de donare a sumelor la Fondul de Solidaritate doi au renunţat la funcții pentru că nu vor să depună aceste sume, iar joi îi înlocuiesc. Cinci dintre ei nu au putut fi contactaţi, iar dacă aceştia nu acceptă, îi voi înlocui", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Adriean Videanu.
El a adăugat că din luna iunie toţi angajaţii ministerului Economiei vor avea o singură sursă de venit, respectiv salariul.
"Din luna iunie, toti angajaţii şi reprezentanţii ministerului în CA şi AGA vor dona sumele pe care le primesc în Fondul de Solidaritate. . Aceste sume nu au nicio legătură cu sursele bugetare. Deci, toţi vor avea o singură sursă de venit, adică salariul", a mai spus ministrul Economiei.
Instituţia va face publice numele celor care nu au dorit să doneze sumele obţinute pe lângă salariu, după ce va avea discuţii cu cele cinci persoane care nu au putut fi contactate.
Guvernul a mai decis ca plafonul lunar de carburanţi alocat instituţiilor publice pentru parcul auto va fi redus cu 50%, până la sfârşitul anului, concomitent cu diminuarea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii.
Astfel, limita de carburanţi care pot fi consumaţi pe parcursul unei luni cu maşinile instituţiilor de stat va fi redusă de la 400 litri la 200 litri pentru miniştri, secretari de stat, subsecretari de stat şi conducătorii de autorităţi, de la 300 litri la 150 litri pentru ceilalţi angajaţi din ministere şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de la 350 litri la 175 litri pentru prefecturi şi de la 300 litri la 150 litri pentru consilii judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Consumul de carburanţi va fi redus la jumătate şi în cazul consiliilor locale, de la 250 litri la 125 litri, precum şi la consiliile comunale, de la 150 litri la 75 litri.
Deciziile au fost anunţate joi, de premierul Emil Boc
.