Dombrovskis: România nu dispune de spaţiul fiscal necesar pentru noi reduceri de taxe
România nu dispune de spaţiul fiscal necesar pentru noi reduceri de taxe, chiar dacă acestea vizează taxele pe forţa de muncă, a susținut, la București, comisarul european Valdis Dombrovskis.
Articol de Radiojurnal, 07 Aprilie 2019, 09:10
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, a declarat că România nu dispune de spaţiul fiscal necesar pentru noi reduceri de taxe, chiar dacă acestea vizează taxele pe forţa de muncă.
La finalul reuniunii informale a ECOFIN, care a avut loc la Bucureşti, comisarul european a mai spus că politicile privind taxarea reprezintă un instrument puternic pentru combaterea inegalităţii de venituri, pentru stimularea inovării sau sprijinirea unui mediu mai curat şi a unui sistem de sănătate îmbunătăţit.
Valdis Dombrovskis: În multe economii ale UE, avem o povară fiscală relativ ridicată în ceea ce priveşte forţa de muncă şi am recomandat în mod constant ţărilor să transfere povara fiscală dinspre forţa de muncă spre alte zone, care sunt mai puţin dăunătoare pentru creşterea economică. În acest sens, ar trebui mai ales să transferăm povara fiscală din zona forţei de muncă mai slab remunerată. Privind înainte, punctul nostru de vedere este că Uniunea are nevoie de o strategie comună pentru viitoarele politici fiscale.
Ministrul român de finanţe, Eugen Teodorovici, care a prezidat reuniunea informală a ECOFIN, a declarat că unul dintre subiectele discutate a fost mobilitatea selectivă. Teodorovici a insistat ieri că este nevoie de măsuri împotriva mobilităţii selective a forţei de muncă pentru a stopa "exodul creierelor", adică a lucrătorilor cu înaltă calificare.
Eugen Teodorovici: Mobilitatea forţei de muncă poate avea şi efecte negative. De exemplu, atunci când mobilitatea este selectivă, ducând la exodul de creiere şi afectând creşterea potenţială. În general, în Uniunea Europeană persoanele cu înaltă calificare sunt şi extrem de mobile, iar atunci când nivelul de educaţie creşte, creşte şi imigraţia.