Doar 1000 de români s-au înscris în Registrul Electoral pentru votul prin corespondenţă
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota prin corespondenţă sau pot solicita înfiinţarea unei noi secţii de votare dacă sunt înscrişi în Registrul Electoral până la finele luni august, început de septembrie.
Articol de Alina Stănuţă, 21 Iunie 2016, 13:34
Doar o mie dintre românii cu domiciliul în străinătate s-au înscris până în acest moment în Registrul Electoral pentru a putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare din toamnă.
Şi puţin peste 300 din întreaga lume au solicitat înfiinţarea de noi secţii de votare, trag un semnal de alarmă autorităţile de la Bucureşti.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota prin corespondenţă sau pot solicita înfiinţarea unei noi secţii de votare dacă sunt înscrişi în Registrul Electoral până la finele luni august, început de septembrie , spune ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.
"În acest an românii pot vota fie prin corespondenţă, fie se pot organiza noi secţii de votare. Cu o singură condiţie, însă: ca românii să fie înscrişi în Registrul Electoral. Din păcate, până la acest moment foarte puţini români s-au înscris în registrul Electoral şi doresc să trag public un semnal de alarmă. Este important ca românii să cunoască asceste noutăţi legislative, pentru a evita cozile şi pentru a evita problemele care au avut loc în anii trecuţi", a spus Dan Stoenescu.
Minim 100 de români din aceeaşi localitate pot solicita o nouă secţie de vot
Autorităţile atrag atenţia că pentru înfiinţarea de noi secţii de votare este necesar un număr de minim 100 de cetăţeni straini cu domiciliul în străinătate înscrişi în Registrul Electoral, din aceeaşi localitate sau grup de localităţi.
"Sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul. Deci, practic nu suntem în faţa faptului de a înfiinţa vreo secţie de votare la solicitare în momentul de faţă", a spus Marian Muhleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente.
Întrebat dacă există o estimare a românilor care pot cere să voteze în străinătate la alegerile parlamentare, Marian Muhuleţ a spus că oficial există doar o cifră de aproximativ 500 de mii de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, care au paşaport de cetăţean român.