"Doamna de fier" devine legendă
Decesul "doamnei de fier", Margaret Thatcher, a acaparat prima pagină a tuturor marilor cotidiane, trecând în subsidiar temele economice.
Articol de Rador, 08 Aprilie 2013, 20:32
A transformat scena politică britanică atunci când a venit la putere, în 1979, şi a devenit unul dintre cei mai influenţi şi mai recunoscuţi lideri britanici ai timpurilor moderne.
Margaret Thatcher a încetat din viaţă, luni, la aproape 88 de ani, informează Radio România Actualităţi.
Lech Wałęsa şi-o aminteşte drept principal sprijin la înlăturarea comunismului în Europa de Est; o personalitate strălucitoare care va rămâne în istorie - spune despre ea ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov.
Statele Unite au pierdut un prieten, este declaraţia preşedintelui Barack Obama, iar cancelarul german Angela Merkel vorbeşte despre dispariţia unui lider extraordinar al vremurilor noastre.
Premierul David Cameron şi-a întrerupt vizita la Madrid şi a anunţat funeralii cu onoruri militare pentru fostul lider conservator.
Prima femeie-premier din Marea Britanie, care a schimbat opiniile britanicilor despre politică şi economie, Margaret Thatcher, a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani, anunţă The Guardian, în vreme ce The Times scrie, citându-l pe David Cameron, că pentru doamna Thatcher se vor organiza funeralii cu onoruri militare, dar nu naţionale.
Premierul, care şi-a amânat turneul diplomatic în Europa, şi-a exprimat "profunda tristeţe" pentru moartea "unui mare lider, mare prim-ministru şi mare cetăţean britanic". În opinia cotidianului The Independent, termenul "thatcherism" a rămas în vocabularul politic, indiferent dacă cea după care a fost numit modelul de guvernare a fost considerată o eroină sau o persoană odioasă.
Le Monde, după ce aminteşte caracterizarea pe care i-a făcut-o doamnei Thatcher fostul preşedinte francez Francois Mitterrand, "gura lui Marilyn, privirea lui Caligula" enumeră o serie de reacţii ale liderilor mondiali. Barack Obama a declarat că "Statele Unite pierd o adevărată prietenă"; José Manuel Barroso şi-a exprimat regretul pentru decesul "unei presonalităţi circumspecte, dar angajate în Uniunea Europeană"; Angela Merkel a apreciat că Margaret Thatcher a fost "un lider extraordinar al epocii noastre".
Reporterul RRA, Arina Petrovici, a stat de vorbă cu Carl Josephs, noul corespondent al Radio România la Londra, despre personalitatea politicianului Margaret Thatcher.
Reporter: "Doamna de fier" este porecla care i s-a dat doamnei Margaret Thatcher, al cărei nume era asociat cu politica sa lipsită de compromisuri şi de stilul său de a conduce. Ca premier al Marii Britanii a pus în practică politicile conservatoare, care au devenit cunoscute sub denumirea de "thatcherism". Carl Josephs, ce este "thatcherism"-ul?
Carl Josephs: "Thatcherism"-ul este o ideologie care, de fapt, spune că oamenii trebuie să îşi asume o mare responsabilitate faţă de vieţile lor.
Ceea ce a făcut Margaret Thatcher a fost lansarea unei provocări faţă de ceea ce era acceptat unanim după cel de-Al Doilea Război Mondial în Marea Britanie. Era un acord între stat şi popor. Ei lucrau împreună pentru a încerca să creeze o societate egalitaristă sau cu un spor de egalitate.
Ea a crezut că acest lucru îi făcea pe britanici leneşi şi ineficienţi, iar oamenii nu erau atât de productivi pe cât ar trebuit să fie. Aşadar, a decis să zguduie din temelie această stare de fapt.
Aşa că a introdus această idee de familii care muncesc din greu, iar de aici se trage, într-un fel, "thatcherism"-ul, ideea că ar trebui să munceşti din greu pentru a-ţi susţine familia, foarte simplu.
Reporter: Care este, în opinia dumneavoastră, moştenirea lăsată de Margaret Thatcher?
Carl Josephs: Moştenirea este ceea ce se vede în zilele noastre în Marea Britanie. În ultimii 30-40 de ani, oricine care doreşte să discute asupra situaţiei din Marea Britanie trebuie să ţină cont de schimbările pe care le-a făcut ea. A făcut schimbări la nivel economic, social, a transformat felul în care funcţionează sistemul nostru financiar.
Toţi politicienii, chiar dacă nu o plac, trebuie să înţeleagă rolul pe care ea l-a jucat, influenţa pe care a avut-o, iar actualul guvern, guvernul conservator la putere, vorbeşte de asemenea, despre Margaret Thatcher. Mai mult decât atât, după ce laburiştii au ajuns la putere, Tony Blair a vorbit cu foarte mare respect despre Margaret Thatcher, despre felul în care ea a modernizat Marea Britanie şi cred că asta este una dintre moştenirile pe care le-a lăsat, dar într-un alt sens, este o neîncredere a britanicilor faţă de clasa politică a momentului; oamenii cred că toţi sunt nişte mincinoşi şi nişte hoţi, însă există o singură persoană despre care nu cred că este aşa, ea este Margaret Thatcher.
Este posibil ca ei să o urască, pot să creadă că problemele cu care se confruntă Marea Britanie au fost provocate de ea, dar un singur lucru nu spun despre Margaret Thatcher - că i-a înşelat. Pe scurt, moştenirea ei este faptul că Marea Britanie este acum o societate modernă.
Aş vrea să spun ceva de ordin personal în ce o priveşte pe Margaret Thatcher: era o persoană incredibil de amabilă, era cunoscută ca fiind de temut dacă avea ceva de demonstrat, dar dacă îţi argumentai poziţia, atunci te admira pentru acest lucru.
Sunt cunoscute numeroase cazuri în care a ajutat oamenii şi foarte multe nemediatizate.
Dar, de fiecare dată când mă gândesc la Margaret Thatcher, îmi vin în minte două lucruri: este vorba despre o poveste care spune că dormea doar trei ore pe noapte şi înainte de a se băga în pat bea cel puţin două pahare de whisky. Aşadar, poate că ăsta este un sfat bun pentru politicienii noştri, dormiţi puţin şi beţi whisky.