DNA solicită urmărirea penală a ministrului László Borbély
Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al României pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru urmărirea penală a ministrului Mediului, László Borbély.
Articol de Simona Mihăescu, 04 Aprilie 2012, 11:35
UPDATE Procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi, a solicitat ministrului Justiţiei declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului Camerei Deputaţilor, necesar declanşării urmăririi penale faţă de ministrul Mediului, László Borbély, deputat UDMR.
Ministrul Borbely este acuzat de DNA de săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţii de avere în formă continuată.
"Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii necesare urmării penale faţă de Borbely Laszlo, deputat în Parlamentul României şi ministru al Mediului şi Pădurilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată", se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Solicitarea a fost făcută în conformitate cu dispoziţiile articolului 109 alineatul 2 din Constituţie, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999 republicată privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale deciziilor Curţii Constituţionale nr. 665/5.07.2007 şi nr. 270/10.03.2008, a precizat DNA.
Aflat la Zalău, Borbely a refuzat să facă declaraţii cu privire la acuzaţiile care i se aduc de către Direcţia Naţională Anticorupţie.
Reamintim că în vara anului trecut, procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii la locuinţa lui Laszlo Borbely.
Pe 12 iulie 2011, procurorii DNA susţineau că ministrul mediului, László Borbely, este implicat într-un dosar de trafic de influenţă, în care fusese deja pus sub acuzare consilierul său, Szepessy Szabolcs.
Potrivit biroului de presă al DNA, în acelaşi dosar a fost pus sub acuzare şi administratorul unei societăţi comerciale, Ioan Ciocan, care ar fi cumpărat influenţa ministrului László Borbély, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament în valoare de aproximativ 20 de mii de euro.
DNA susţinea la aceea dată, că lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul mediului, de contracte cu Administraţia Naţională "Apele Române" cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie.
Borbely a negat acuzaţiile
La o zi după acţiunea procurorilor DNA, la întoarcerea în ţară, pe 13 iulie 2011, ministrul mediului, László Borbély, respingea categoric orice implicare a sa într-un dosar de trafic de influenţă instrumentat de DNA.
El a declarat , pentru RADIO ROMÂNIA, că acuzaţiile la adresa sa sunt nefondate.
"Nu am niciun fel de implicare în această poveste şi ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat. Evident, nu comentez alte aspecte, pentru că justiţia trebuie să-şi facă datoria, dar, în ceea ce mă priveşte, e clar că nu am niciun fel de implicaţie. Cred într-o justiţie independentă şi corectă, în rest nu comentez, pentru că, vă închipuiţi, ceea ce ştiţi şi dumneavoastră ştiu şi eu", a spus Borbely.
În iulie 2011, percheziţii la rudele ministrului
La jumătatea lunii iulie 2011, procurorii DNA au efectuat, o percheziţie într-un imobil care aparţine unei rude a ministrului László Borbély, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.
Ministrul Mediului László Borbély era cercetat la aceea dată, că ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.
Cât priveşte firma, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, ea ar fi primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei.