DNA: Eliberarea condiţionată să se aplice doar persoanelor care au achitat prejudiciul
Direcţia Naţională Anticorupţie semnalează diferenţe de decizii ale instanţelor în privinţa eliberărilor condiţionate.
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Februarie 2016, 16:12
DNA solicită Parchetului General să analizeze dacă este oportună promovarea unui recurs în interesul legii, pentru o practică unitară.
Potrivit DNA eliberarea condiţionată ar trebui să se aplice dacă persoana condamnată a achitat prejudiciul stabilit în urma infracţiunii pentru care a fost pedepsită.
"Dispoziţiile din Codul Penal în vigoare prevăd în mod expres că, liberarea condiţionată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat fracţia(…)a îndeplinit integral obligaţiile civile. Considerate a fi mai severe aceste condiţii, nu sunt aplicate de către unele instanţe, nici în situaţia în care condamnarea definitivă s-a dispus prin aplicarea dispoziţiilor din noul cod penal, care la momentul condamnării reprezentau legea penală mai favorabilă. Aşa fiind, în astfel de situaţii, dispoziţiile Curţii Constituţionale privind aplicarea globală a legii penale mai favorabile, nu se mai regăsesc", se arată într-o adresă a procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, care a fost transmisă vineri Parchetului de pe lângă ÎCCJ.
Unii judecători au considerat însă că această prevedere din Noul Cod Penal îi dezavantajează pe condamnaţi şi au aplicat principiul legii penale mai favorabile, acceptând în unele cazuri eliberarea condiţionată fără recuperarea prejudiciului.
Recursul în interesul legii este un instrument juridic prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează situaţii care pot provoca incertitudini în instanţe şi decide dacă este nevoie de clarificări care să pună în acord prevederile legale, pentru a se evita decizii diferite în cazuri similare.