DNA cere 15 ani de închisoare pentru Relu Fenechiu
Direcţia Naţională Anticorupţie cere 15 ani de închisoare cu executare pentru Relu Fenechiu, actualul ministru al Transporturilor, în dosarul "Transformatorul".
Articol de Flori Doman, 04 Iulie 2013, 15:47
Procurorul DNA a cerut, joi, instanţei supreme, condamnarea la închisoare cu executare a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul "Transformatorul".
De asemenea, procurorul de şedinţă a cerut acoperirea prejudiciului creat şi obligarea inculpaţilor la despăgubiri către partea civilă, în valoare de peste 13 milioane de lei plus TVA.
Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a declarat joi, la intrarea în sediul ÎCCJ, unde se judecă dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, că speră să se finalizeze cauza la un moment dat, "spre binele nostru şi al MCV-ului", precizâd că de opt ani îi este afectată cariera de acest proces.
"De opt ani, cariera mea este afectată de acest proces. Aştept de mult timp să se termine acest proces, ca să pot să îmi continui cariera politică", a spus Fenechiu.
Întrebat dacă se teme de decizia instanţei în acest dosar, Relu Fenechiu a răspuns: "V-am mai spus că doar proştii nu se tem în astfel de situaţii".
Ministrul Transporturilor a precizat că în acest dosar este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dar complicitatea trebuie demonstrată cu ceva, pentru o astfel de acuzaţie trebuie să fi existat o legătură anterioară cu persoanele care au fost acuzate că l-ar fi favorizat în tranzacţiile făcute.
Fenechiu a precizat că a făcut tranzacţiile pentru care este acuzat într-o perioadă în care nu era om politic.
Ministrul Transporturilor a mai spus că speră să se finalizeze acest dosar la un moment dat.
Relu Fenechiu află în 12 iulie sentinţa în dosarul "Transformatorul"
Cei trei magistraţi care judecă dosarul "Transformatorul", în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este judecat pentru fapte de corupţie, au anunţat, joi, că sentinţa va fi dată în 12 iulie.
Completul care judecă dosarul "Transformatorul", formată din preşedintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir şi Mirela Sorina Popescu, au respins, la termenul de joi, toate probele şi excepţiile invocate de avocaţii lui Relu Fenechiu şi ai celorlalţi inculpaţi.
Judecătorii au respins o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de avocatul lui Relu Fenechiu, prin care se arăta că ordonanţa de urgenţă a guvernului ce reglementează atribuţiile Gărzii Financiare sunt în contradicţie cu mai multe articole din Constituţie şi cu articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Judecătorii au respins, după ce iniţial au admis, şi audierea unui martor propus de avocaţii lui Petru Andronache, director comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2005.
Totodată, a fost respinsă şi o cerere prin care se solicita instanţei să ceară Serviciului de probaţiune Iaşi să întocmească referate de evaluare în cazul celor judecaţi în acest dosar.
După ce instanţa a respins toate aceste solicitări, dar şi altele, a constatat cercetarea judecătorească încheiată şi i-a dat cuvântul procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru pledoaria finală.
Totodată, instanţa a anunţat că, după rămânerea în pronunţare, verdictul în acest caz va fi dat pe 12 iulie, la ora 15.00.
Premierul Ponta "nu exclude să preia ca interimar conducerea Ministerului Transporturilor"
Premierul Victor Ponta declara că nu exclude să preia ca interimar conducerea Ministerului Transporturilor în cazul în care Relu Fenechiu va fi condamnat de instanţă, dar a precizat că ar regreta înlocuirea acestuia.
Atât Ponta, cât şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat de mai multe ori că speră ca pe 4 iulie, la termenul de judecată, Relu Fenechiu să fie declarat nevinovat, dar că acesta va fi înlocuit din postul de ministru dacă judecătorii vor emite o decizie de condamnare.
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.
Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL - fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 - 1980, potrivit procurorilor.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate.
Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 - 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL.