"Divorţ" politic între PNL şi PC. ACD nu mai există
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a anunţat că relaţia cu Partidul Conservator nu mai există. La rândul său, liderul PC, Daniel Constantin, îi dă replica lui Antonescu.
Articol de Cătălin Purcaru, 18 Noiembrie 2013, 18:16
Liberalii şi conservatorii sunt de acord că alianţa dintre ei nu funcţionează.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că relaţia cu PC în cadrul Alianţei de Centru Dreapta nu mai există de mai multă vreme, iar o oficializare a rupturii alianţei la nivel juridic ar fi "o formalizare igienică", în situaţia în care acest lucru nu ar afecta USL.
"De facto, ACD nu mai există şi nu mai există de mult, ceea ce nu înseamnă că noi dorim să provocăm vreo tulburare în interiorul Uniunii Social Liberale; nici nu se poate, de altfel. Mai există relaţia cu PC în sensul unei alianţe ACD. Nimeni nu doreşte acum să umble prin tribunale, dar dacă nu ar exista niciun impediment de natură juridică, sigur că ar fi o formalizare cât se poate de igienică", a spus Antonescu.
"De când liderul conservator Daniel Constantin este doar subalternul lui Victor Ponta, alianţa cu PC nu mai există, de facto", a mai precizat liderul PNL.
Daniel Constantin: Antonescu riscă foarte mult în această perioadă
La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, afirmă că lucrul cel mai important este ca USL să rămână unită şi să-şi respecte promisiunile faţă de cetăţeni.
Liderul PC recunoaşte că între cele două partide care alcătuiesc Alianţa de Centru-Dreapta nu mai există o comunicare de câteva luni.
Daniel Constantin aminteşte că adversarii politici ai lui Crin Antonescu rămân PDL şi partidele din opoziţie.
"A făcut afirmaţii gratuite la adresa mea, la adresa domnului Ponta, la adresa domnului Voiculescu. N-am văzut o astfel de abordare la adresa lui Traian Băsescu. Eu cred că adversarul domnului Crin Antonescu a fost şi cel puţin pentru moment trebuie să fie cei din PDL, sigur opoziţia de astăzi. Am încercat să-i spun aceste lucruri. Nu eu spun electoratului conservator 'nu-l mai votaţi pe domnul Antonescu', dar, prin abordarea pe care o are, eu cred că riscă foarte mult domnul Antonescu în această perioadă. Eu sper să nu se continue cu atitudinea asta", a subliniat liderul PC.
Ce prevede protocolul dintre PNL şi PC?
Liderii PNL şi PC au semnat, la 10 ianuarie 2011, protocolul de constituire a Alianţei de Centru - Dreapta Partidul Naţional Liberal - Partidul Conservator (ACD).
Protocolul viza colaborarea celor două partide la nivel parlamentar şi conţinea prevederi legate de alegerile locale şi generale din 2012, precum şi de cele prezidenţiale din 2014.
La 11 ianuarie 2011, alianţa a fost înregistrată, la Tribunalul Bucureşti, după ce a fost radiată Alianţa PSD+PC. O lună mai târziu, PSD şi ACD au format USL.
Protocolul ACD stipula că, în toate situaţiile, hotărârile organismelor de conducere ale alianţei se iau prin consens, iar deciziile sunt publice, însă dezbaterile sunt confidenţiale.
Totodată, conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din alianţă nu erau permise.
Una dintre prevederile protocolului se referea la faptul că PNL şi PC nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor lor.
Partidele din ACD s-au înţeles să susţină, atât în ipoteza alegerilor prezidenţiale la termen, cât şi a celor anticipate, un membru al PNL pentru funcţia de preşedinte al României.