Divergenţe politice în Republica Moldova
În Republica Moldova alianţa aflată la putere trece din momente dificile, după ce premierul Vlad Filat a denunţat acordul de constituire a Alianţei care reuneşte trei partide: PLDM, PL şi PD.
Articol de Cătălin Gomboş, 14 Februarie 2013, 15:26
În Republica Moldova, preşedintele partidului liberal, Mihai Ghimpu, unul dintre cele trei care compun alianţa de guvernare, a pledat marţi, pentru menţinerea acestei alianţe dar a sugerat ca liderii aflaţi în conflict să se retragă din politică.
Intervenţia lui Mihai Ghimpu a avut loc pe fondul denunţării acordului de constituire a Alianţei de către premierul Vlad Filat şi a disputelor acestuia cu liderii democraţi, în special cu prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc.
Criza politică declanşată marţi, poate cea mai severă din ultimii 3 ani, este un nou episod din mai vechea serie de conflicte dintre liberal democraţi şi democraţi.
Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 2 a fost semnat la 30 decembrie 2010, după mai multe săptămâni de negocieri între liderii PLDM, PL şi PD.
De altfel, în anunţul făcut marţi, Vlad Filat s-a referit, fără să îl nominalizeze, la prim-vicepreşedintele democrat al Parlamentului, Vlad Plahotniuc, care ar urmări oligarhizarea Republicii Moldova şi ar organiza campanii mediatice împotriva guvernului şi miniştrilor PLDM.
Vlad Filat a cerut un nou acord de funcţionare a Alianţei pentru Integrare Europeană şi a anunţat, deja, crearea unui grup de lucru pentru elaborarea şi negocierea acestuia.
Primul ministru a solicitat, totodată, un vot de încredere al Parlamentului.
De partea cealaltă, democraţii afirmă, prin preşedintele Marian Lupu, că în acest moment nu mai există o majoritate parlamentară.
Prim-vicepreşedintele parlamentului, Vlad Plahotniuc susţine că poziţia pe care o deţine în legislativ nu a fost negociată în nume propriu ci pentru Partidul Democrat, care ar fi adevărata ţintă a lui Vlad Filat.
Criza politică a atras şi intervenţia preşedintelui Nicolae Timofti, care i-a chemat la consultări, deocamdată bilaterale, pe liderii celor trei partide.
Nu în ultimul rând, opoziţia comunistă s-a grăbit să proclame ceea ce a numit "destrămarea" Alianţei pentru Integrare Europeană.
Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 2 a fost semnat la 30 decembrie 2010, după mai multe săptămâni de negocieri între liderii PLDM, PL şi PD.