Dispute Putere Opoziție pe tema modificărilor Codului Penal
Comisia Parlamentară Specială pentru Elaborarea Legilor Justiţiei a adoptat, în această seară, raportul privind modificările la Codul Penal, după ce proiectul fusese aprobat, tot astăzi, de Senat.
Articol de Andrei Şerban, 04 Iulie 2018, 06:56
Şedinţa Comisiei Speciale de ieri a început cu o dispută între opoziţie şi putere.
Opoziţia a cerut amânarea dezbaterilor pentru mâine, în timp ce puterea a explicat că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a cerut astăzi Comisiei un raport.
Propunerea opziţiei a fost supusă la vot şi a fost respinsă.
A urmat apoi dezbarea amendamentelor. Majoritatea amendamentelorm opoziţiei au fost respinse, în timp ce au fost adoptate câteva amendamente privnd unele aspecte de formă. Dezbateri aprinse au fost legate de abuzul în serviciu.
Deputatul PSD Nicuşor Halici a amintit că abuzul în serviciu provine din perioada sovietică.
"Dumneavoastră vreţi să spuneţi că şi semnarea unui decret poate fi tot un abuz în serviciu. Vreţi să spuneţi că toată societatea asta, mai puţin cea civilă, prin administraţia centrală, publică, locală este necivilizată şi vreţi dumneavoastră să o civilizăm. Cum? Printr-un sistem represiv la care tot vă raportaţi şi pe care, de altfel, tot îl ocoliţi. Ştiţi cine avea abuz în serviciu şi de unde a pornit? Din fostul bloc sovietic", a spus Nicuşor Halici.
În replică, deputatul USR Stelian Ion a precizat că nu toate statele în care se pedepseşte abuzul în serviciu au făcut parte din spaţiul de influenţă sovietică.
"Nu toate statele care au abuz în serviciu, sau infracţiuni similare din Europa au fost parte din fostul bloc sovietic. Deci, nu induceţi în eroare, da? Şi nu toate infracţiunile care au fost în vechiul Cod Penal din 1968 ar trebuie dezincriminate. În Codul Penal de atunci era sancţionat furtul, da? Este şi acuma. Abuzul era şi atunci sancţionat, să fie şi acuma", a susținut Stelian Ion.
Raportul adoptat în această seară de Comisia Specială va intra mâine în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Votul final este prevăzut pentru joi.
De asemenea, tot mâine, la Parlament va avea loc un plen comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru votul privind numirea deputatului PSD Gabriel Vlase în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.
Vă remintim, că Senatul a adoptat, cu o largă majoritate, modificările la Codul Penal.
În timpul dezbaterilor, reprezentanţii PSD şi ALDE au susţinut necesitatea adoptării amendamentelor, afirmând că, astfel, prevederile Codului Penal sunt armonizate cu deciziile Curţii Constituţionale şi cu directivele europene.
În schimb, opoziţia a criticat dur modificările, acuzând puterea că nu a aşteptat opinia Comisiei de la Veneţia şi subliniind că noul cod va proteja infractorul şi nu victima.
Senatorii UDMR s-au abţinut de la vot.