Dispute în Parlament. PMP pierde funcţia de chestor în conducerea Camerei Deputaţilor
Actuala conducere a Camerei Deputaţilor a constatat că Partidul Mişcarea Populară pierde funcţia de chestor în viitorul Birou Permanent al acestei Camere, rămânând doar cu un reprezentant în conducerea Senatului.
Articol de Petruţa Dinu, 01 Septembrie 2017, 12:41
Senatorii şi deputaţii se reunesc în primele şedinţe în plen de după vacanţa de vară.
Sesiunea de toamnă a legislativului începe cu desemnarea componenţei birourilor permanente.
Actuala conducere a Camerei Deputaţilor a constatat că Partidul Mişcarea Populară pierde funcţia de chestor în viitorul Birou Permanent al acestei Camere, rămânând doar cu un reprezentant în conducerea Senatului.
Ioana Bran, secretar al BP al Camerei, explică situaţia creată.
"Grupul parlamentar al PMP are o pondere de 1,25, Cameră plus Senat, iar Grupul minorităţilor are 0,89. Având în vedere că, în cadrul Senatului, grupul parlamentar are deja un loc, le mai rămâne un rest de 0,25. Ca atare, grupul minorităţilor are o pondere mai mare decât grupul PMP", a spus Ioana Bran.
Tomac: Este troc politic
Liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac reclamă hotărârea luată de conducerea Camerei şi îi acuză pe reprezentanţii PSD că i-ar recompensa de fapt pe cei de la minorităţi pentru votul la moţiunea de cenzură din vară.
"S-a încălcat flagrant acest algoritm, în condiţiile în care ALDE are mai puţini parlamentari decât PMP. Este un abuz fără seamăn, este o epurare politică în stil mafiot Dragnea, pe care o condamnăm şi vom face o opoziţie incredibilă aici, în Parlament, la adresa acestui mamut care crede că poate semăna dictatură în Parlament", a spus Eugen Tomac.
Dragnea: Decizia, luată prin negocieri
În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că decizia privind noua componenţă a conducerii Camerei a fost luată iniţial de către liderii grupurilor parlamentare, în urma unor negocieri, potrivit regulamentului.
Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, a spus că nu a cerut nimic de la nimeni şi că a acceptat acel post de chestor pentru că aşa arată procentele.
Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, regretă că PMP a pierdut reprezentarea în conducerea Camerei şi a făcut un apel la o mai bună participare la dezbaterile din plen şi din comisii.
Senatul trebuie să se pronunţe pe urmărirea penală a ministrului Viorel Ilie
La Senat, Biroul Politic a dat Comisiei juridice un termen de 5 zile pentru a formula un punct de vedere privind cererea DNA de încuviinţare a urmării penale în cazul ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, senatorul ALDE Viorel Ilie.
Preşedintele acestei formaţiuni, Călin Popescu-Tăriceanu, crede că solicitarea procurorilor reprezintă o încercare de a pune într-o lumină defavorabilă Parlamentul şi a reamintit că prezumţia de nevinovăţie este un principiu care ar trebui respectat de toată lumea.
Tot astăzi, deputaţii şi senatorii vor vota programul de lucru de săptămâna viitoare, când aleşii vor începe dezbaterile la proiecte de legi importante, precum Legea pensiilor.