Disponibilizările din TVR "costă" 15 milioane de euro
Fostul preşedinte al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau, a declarat că instituţia încearcă să obţină un credit pentru plata salariilor compensatorii ale angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi.
Articol de Alina Dobrinescu, 19 Septembrie 2012, 17:35
Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie al televiziunii publice susţine că SRTV trebuie să obţină un credit de 10-15 milioane de euro pentru a putea plăti salariile compensatorii ale angajaţilor care vor fi disponibilizaţi.
"Salariile compensatorii care sunt exprimate între 10 şi 15 milioane de euro ele sunt o ficţiune pentru că banii nu există. Se încearcă a se lua un credit financiar de la o bancă. În condiţiile astea nu ştiu ce bancă comercială ar putea să acorde unei televiziuni care are gaură de 170 de milioane de euro credit comercial şi nu are cu ce să garanteze", a afirmat Valentin Nicolau, la audierea conducerii SRTV în comisiile de cultură ale Parlamentului.
Nicolau a arătat că, potrivit programului de redresare al noii conduceri a SRTV, urmează să fie concediaţi 1.000 de angajaţi, "pe criterii necunoscute".
Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a ironizat această măsură pe care TVR doreşte să o promoveze în planul său de refresare economică a instituţiei.
"Deci, plăţile compensatorii presupun ca TVR să ia un credit să de afară nişte oameni ca să-şi acopere nişte datorii. Mie îmi sună interesant, bun din punct de vedere managerial", a spus Turcan.
Aproximativ 1.000 de angajaţi ai TVR urmează să fie concediaţi
Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al TVR, a anunţat că din 20 noiembrie vor începe concedierile colective în TVR şi vizează 962 locuri de muncă.
În prezent, numărul total de salariaţi al TVR este de 3.302.
În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.
Claudiu Săftoiu a afirmat că TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro.
De asemenea, TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, iar TVR Cultural o lună mai târziu.
Membrii comisiilor de cultură din Senat şi camera Deputaţilor i-au audiat, miercuri, pe reprezentanţii Consiliului de Administraţie al TVR, în legătură cu planul de redresare economică al instituţiei.
Preşedintele Claudiu Săftoiu a fost criticat de membri PDL din comisiile parlamentare de specialitate de nerealizarea unui audit, care să stabilească măsurile pentru relansarea televiziunii Publice.