Disponibilizări în rândul bugetarilor din Ministerul de Finanţe
Noi disponibilizări în rândul salariaţilor bugetari, în special angajaţi ai Ministerului de Finanţe, care lucrează în administraţiile financiare.
Articol de Ani Sandu, 27 Aprilie 2011, 19:17
Odată cu informatizarea sistemului, şeful fiscului vrea să reorganizeze aceste instituţii.
Este vorba de o reorganizare în etape, iar într-o primă fază, aproximativ o treime din administraţii vor dispărea.
Toate administraţiile financiare ineficiente trebuie să dispară până la 1 iulie, susţine şeful fiscului, Sorin Blejnar.
Este vorba de aproximativ 120 de administraţii din totalul de 400.
"Sunt administraţii financiare unde avem un număr foarte mare de personal şi numărul contribuabililor arondaţi este mic. Din totalul veniturilor colectate de ANAF aproape jumătate din administraţiile financiare contribuie cu 2%. Şi într-un judeţ mic cum este Mehedinţi, şi într-un judeţ mare cum este Constanţa, noi avem un director, doi directori adjuncţi, un director de trezorerie, ceea ce nu este normal, pentru că dintr-un loc colectăm 3% din încasările ţării, iar dintr-un loc 0,4%", susţine Sorin Blejnar.
Un alt criteriu luat în calcul la reorganizare este cel geografic.
Sorin Blejnar spune că în unele localităţi sunt administraţii la distanţă de 1-2 kilometri una de alta, când o singură administraţie ar fi suficientă.
În condiţiile actuale, statul asigură astfel inutil salariile pentru funcţii de director, director adjunct, care practic se dublează.
Sorin Blejnar a explicat ce se va întâmpla cu oamenii din administraţiile care vor fi desfiinţate.
"Parte din ei vor fi relocaţi spre acele activităţi unde avem deficit de personal, şi vorbesc de marii contribuabili, contribuabilii mijlocii, vorbesc de activitatea de inspecţie, acel segment dedicat combaterii fraudei şi evaziunii fiscale. O parte vor fi relocaţi către departamentele de asistenţă contribuabili, iar o parte, desigur, vor pleca acasă", a adăugat Sorin Blejnar.
Şeful fiscului nu a dat detalii despre numărul exact al persoanelor care vor fi disponibilizate.
"Nu aş dori să intru acum în cifre. Vor pleca atâţi cât va fi necesar. Mulţi oameni cărora li se va desfiinţa administraţia vor refuza. Chiar dacă li se va oferi, conform legii, posibilitatea să-şi continue activitatea, nu cred că în toate cazurile oamenii sunt dispuşi să îşi schimbe locul de muncă sau localitatea unde muncesc", a mai spus Blejnar.
Chiar dacă nu vrea să dea o cifră a disponibilizaţilor, Sorin Blejnar spune că în total vor fi afectaţi, adică fie îşi vor pierde locul de muncă, fie vor fi redistribuiţi, maximum 10% din angajaţii ANAF.
Până la sfârşitul anului viitor şeful fiscului vrea să facă o nouă reorganizare, adică mai desfiinţeze încă peste 200 de administraţii fiscale, astfel încât în final să rămână opt administraţii regionale şi alte 41 de administraţii judeţene plus cea a Bucureştiului.