Disponibilizarea a 10.000 de persoane, "o estimare pentru şase ani"
Primul ministru Victor Ponta a declarat că numărul persoanelor disponibilizate din companii de stat reprezintă o estimare pentru şase ani, fiind o realitate că sunt restructurate companii şi sectoare.
Articol de Flori Doman, 15 Mai 2013, 14:40
Premierul Victor Ponta a atras atenţia miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, asupra faptului că informaţia apărută în presă potrivit căreia 10.000 de persoane ar urma să fie disponibilizate prin concedieri colective reprezintă o estimare pentru următorii şase ani.
"Ordonanţa de urgenţă cu disponibilizările: e vorba despre şase ani. Au început să se lămurească şi senatorii noştri. S-a lămurit şi mass media că 10.000 de oameni care pleacă mâine acasă (...) nu este o informaţie corectă. Este vorba de o estimare pentru şase ani de acum încolo. E vorba de 2.500, 1.900 într-un an. Important este că noi avem cadrul legal care există din 2006 pentru a plăti salarii compensatorii. E o realitate că se restructurează companii şi sectoare", a afirmat premierul.
Pe de altă parte, el a dorit să evidenţieze faptul că apar şi noi oportunităţi pe piaţa locurilor de muncă, reamintind că a fost prezent marţi la Slatina, la inaugurarea primei secţii de cabluri de fibră optică.
"La Slatina s-a deschis ieri o fabrică. 500 de locuri de muncă. E compania numărul unu în lume în cabluri de fibră optică de comunicaţii şi energie", a spus şeful Guvernului.
Aproximativ 10.500 de persoane ar putea fi disponibilizate până în 2018, acestea urmând să beneficieze de măsuri de protecţie socială, conform proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, analizat marţi în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat.
Proiectul de act normativ vizează aplicarea, în perioada 2013-2018, a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.
Ponta: La Poşta Română va fi necesară o restructurare
Tot în şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta a susţinut că va fi necesară o restructurare la Poşta Română, în condiţiile în care activitatea acestui gen de instituţii se reduce în lumea întreagă, urmare a mijloacelor moderne de comunicare.
"Trebuie să vedem care e soluţia realistă, nu vreau să îi păcălim pe oameni. Vreau să le spunem foarte clar că din 2009 încoace, când compania a trecut pe pierdere, sub conducerea PDL, s-au angajat 6.000 de persoane, în condiţiile în care activitatea Poştei, ca de altfel în toată lumea şi în toată Europa, se reduce prin mijloacele moderne de comunicare şi că va trebui făcută o restructurare. Vor fi oameni care nu mai au cum să rămână, pentru că nu e nevoie", a spus Ponta.
Premierul a atras atenţia ministrului pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, asupra importanţei criteriilor de disponibilizare, exprimându-şi speranţa că va exista un investitor privat.
"Însă cel mai important, domnule ministru, este să discutaţi criteriile în baza cărora se fac disponibilizările. Cei care au venit pe criterii politice cred că trebuie să plece. Trebuie să găsiţi acele criterii. Oricum, nu vor fi acceptate de toată lumea, dar trebuie să fie cât mai transparente şi cât mai clare. Odată cu tot efortul pe care îl facem, cu sprijin de la Ministerul de Finanţe, sper să găsim acel investitor privat de care avem nevoie. Ori, oricum, să facem o restructurare care să permită ca Poşta Română nu doar să continue să funcţioneze, dar şi să aibă totuşi o activitate care să nu mai producă pierderi", a afirmat Victor Ponta.
Primul-ministru a reiterat că nu este corectă blocarea distribuirii pensiilor, în condiţiile în care pensionarii nu au nicio vină pentru problemele cu care se confruntă angajaţii Poştei.
"Sunt solidar, îi înţeleg pe oameni. Nu înţeleg şi nu cred că e corect să se blocheze pensiile, pentru că pensionarii nu au absolut nicio vină şi vreau să mulţumesc şi reprezentanţilor sindicatelor şi celor ai Guvernului care au reuşit această problemă să o rezolve", a spus el.
Luni, aproximativ 1.500 de angajaţi din cadrul a 30 de oficii poştale din Capitală au protestat, nemulţumiţi de actele adiţionale la contractele colective de muncă, prin care norma de lucru este redusă, în funcţie de caz, la numai patru sau şase ore.