Discuţiile despre aderarea României la Schengen, suspendate din cauza Olandei
Miniştrii europeni de interne analizează, la Bruxelles, condiţiile în care pot fi reintroduse controalele temporare la frontiere, în Spaţiul Schengen, şi extinderea acestei zone de liberă circulaţie, cu România şi Bulgaria.
Articol de Luminiţa Apostol, 13 Decembrie 2011, 11:10
UPDATE Olanda se opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi aşteaptă raportul intermediar din februarie privind progresele în domeniul justiţiei.
Potrivit corespondentului RRA, declaraţia a fost făcută de ministrul olandez al Imigraţiei şi Azilului, Gerd Leers, înaintea reuniunii de luni, de la Bruxelles, a miniştrilor europeni de Interne.
Leers a ţinut să precizeze că nu este un inamic al României şi Bulgariei, ci un prieten al Europei.
Olanda este singura ţară care se opune extinderii spaţiului Schengen, după ce Finlanda a anunţat, luna trecută, că va lua în considerare posibilitatea aderării României şi a Bulgariei în două etape: întâi cu graniţele aeriene şi maritime, apoi cu graniţele terestre.
Discuţia despre aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost păstrată pe agendă, în pofida poziţiei neschimbate a Olandei, inclusiv la Consiliul European de la sfârşitul săptămânii trecute.
De precizat că în declaraţia făcută, duminică, de şefii de stat şi de guverne europeni, se spune că România şi Bulgaria au îndeplinit toate condiţiile juridice pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi, în acelaşi timp, li s-a cerut miniştrilor de interne să adopte această decizie cât mai curând posibil.
Surse ale preşedinţiei poloneze recunoşteau, luni, că România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile tehnice necesare aderării, dar recunoşteau, totodată, că posibilitatea unei evoluţii pozitive este foarte redusă din cauza rezervelor Finlandei şi a opoziţiei clare a Olandei.
În aceste condiţii, la reuniunea de, marţi, miniştrii vor fi informaţi despre stadiul în care se află întreaga discuţie la acest moment şi rămâne de văzut dacă va putea fi stabilit un calendar pentru noi discuţii şi eventual decizii.
Chestiunea va fi gestionată de preşedinţia daneză, care, la 1 ianuarie, va prelua mandatul semestrial în fruntea Uniunii de la Polonia.
Finlada şi Olanda aşteaptă raportul din februarie al Comisiei Europene referitor la justiţia din România şi Bulgaria pentru a formula o nouă opinie.
Dacă nu va fi luată nici atunci o decizie, şefii de stat şi de guvern europeni au promis să revină asupra discuţiei, la summitul din luna martie, informează corespondentul Radio România.