Discuţiile cu FMI "nu iau în calcul noi tăieri de salarii"
Discuţiile dintre Guvern şi FMI nu vor conduce la măsuri suplimentare pentru 2010 şi 2011, astfel că nu se are în vedere o nouă tăiere de salarii, rezultatul fiind aplicarea celor existente, a declarat Mihai Tănăsescu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 31 Iulie 2010, 17:20
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu a declarat , pentru Mediafax, că discuţiile care au avut loc între autorităţile române şi reprezentanţii FMI nu au condus la noi măsuri care să fie implementate în 2010 şi 2011, astfel încât să fie avute în vedere noi tăieri de salarii, şi aşa mai departe.
Salariile bugetarilor au fost reduse de la 1 iulie cu 25%, ca parte a unui program mai amplu privind reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea veniturilor colectate, printre măsuri fiind şi majorarea TVA de la 19% la 24%.
Tănăsescu a arătat că rezultatul discuţiilor de până acum cu reprezentanţii FMI a fost consolidarea măsurilor care au fost deja stabilite, astfel încât implementarea lor să conducă la un deficit bugetar în limita de 6,8% din PIB pentru acest an şi de 4,4% din PIB pentru anul viitor.
"În momentul de faţă trebuie să ne încadrăm într-o limită de cheltuieli cu personalul, pe care am stabilit-o în acordul cu FMI. Este în principial ceea ce trebuie să facem pentru consolidarea fiscală", a adăugat Tănăsescu.
România s-a angajat în acordul cu FMI să limiteze personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de salariaţi până la începutul anului viitor.
Tănăsescu a mai spus că pe termen mediu şi lung, respectiv până la la finalizarea acordului în vara anului 2011, autorităţile vor rezolva şi problema datoriilor statului către mediul privat.
Posibile discuții pentru un nou acord cu FMI
Discuţiile pentru un nou parteneriat cu FMI şi Comisia Europeană ar putea începe la umătoarea misiune de evaluare a acordului actual, în luna octombrie, a declarat reprezentanul României la FMI, Mihai Tănăsescu, care consideră că nu va fi necesar şi un nou împrumut.
"Acest subiect (un nou acord - n.r.) nu a fost abordat acum. Cred că în perioada următoare, la vizita din octombrie, acest subiect va fi atins. Va depinde, însă, de decizia Guvernului. Ca economist, o părere personală dacă vreţi, o continuare a parteneriatului cu FMI şi Comisia Europeană trebuie să continue. Principial, cred că un astfel de parteneriat este benefic. (...) Nu cred că va fi nevoie de un nou împrumut", a afirmat Tănăsescu.
La începutul acestei săptămâni, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a spus că discuţiile despre un nou acord între autorităţile române şi instituţia financiară internaţională sunt premature şi că vor avea loc "la un moment dat".
Programul actual se încheie în primăvara anului viitor.
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie - 4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi în cadrul căreia se discută şi despre un nou set de prognoze macroeconomice, informează Radio România Actualități.
Misiunea reprezentanţilor FMI în România se apropie de sfârşit.
După o săptămână în care au discutat cu reprezentanţii Guvernului, ai sistemului bancar, mediului de afaceri şi ai sindicatelor, experţii FMI sunt pe punctul de a finaliza scrisoarea de intenţie, eleborată împreună cu oficialii români şi pe baza căreia ţara noastră ar urma să primească a şasea tranşă din împrumutul contractat anul acesta.
România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI, BERD şi Banca Mondială, pe o perioadă de doi ani, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.