Discuții tensionate și proteste la Universitatea din Târgu Mureş
Ministrul educaţiei, Cătălin Baba, se află la Târgu Mureş pentru discuții cu reprezentanții conducerii Universității de Medicină şi Farmacie.
Articol de Raul Matiş, 29 Februarie 2012, 10:01
Ministrul educaţiei, Cătălin Baba, a ajuns, marți seara, la Târgu Mureş, unde a participat la o discuţie cu uşile închise la Universitatea de Medicină şi Farmacie.
Însoţit de secretarul de stat Király András, ministrul educaţiei s-a întâlnit cu reprezentanţi ai conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, cu profesorii maghiari, dar şi cu reprezentanţi ai studenţilor.
Discuții tensionate în spatele ușilor închise
Discuţiile s-au purtat marți seara până târziu, iar ministrul Cătălin Baba a refuzat să facă orice comentariu pe marginea vizitei sale la Târgu Mureş, afirmând că întâlnirile de la Universitatea de Medicină şi Farmacie vizează strict teme academice.
El a precizat presei că nu va da nicio declaraţie pe această temă nici după finalizarea discuţiilor, preconizate a se încheia în cursul zilei de miercuri.
Potrivit corespondentului RRA, pe parcursul discuţiilor au existat însă şi momente tensionate, pentru că din spatele uşii rectoratului se puteau auzi afirmaţii pe un ton mai ridicat.
Proteste și controverse pe tema separării pe criterii etnice a instituției
Înaintea sosirii ministrului educaţiei la Târgu Mureş, aproximativ 200 de studenţi şi cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie au protestat, timp de o oră, împotriva separării pe criterii etnice a instituţiei de învăţământ.
Reamintim că vicepremierul Markó Béla declara, săptămâna trecută, că, în cazul în care nu se va înfiinţa linia separată maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, ar trebui luată în calcul varianta ieşirii UDMR de la guvernare.
"Ori respectăm legea ca atare, inclusiv problemele interetnice delicate, ori nu putem continua împreună. Aş recomanda ieşirea mea, în primul rând. În ce priveşte prezenţa UDMR în coaliţie şi la guvernare, vom decide împreună", a spus Marko Bela, sâmbătă, la Târgu Mureş.
Vicepremierului Markó Béla a mai precizat, la reuniunea Reprezentantilor Unionali ai UDMR, că nu poate fi de acord ca Legea educaţiei să fie aplicată parţial, aşa cum se întâmplă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
De cealaltă parte, deputatul PNL Ciprian Dobre a susținut, marți, că orice declaraţie a unui om politic prin care se cere Universităţii de Medicină şi Farmacie să înfiinţeze o secţie de predare în limba maghiară sau altă limbă înseamnă instigare la săvârşirea unei infracţiuni, respectiv abuz în serviciu.
Deputatul PNL consideră că niciunul dintre cei aflaţi la conducerea Universităţii nu poate fi obligat "să încalce legea".
"Nimeni din UDMR nu poate obliga Senatul, sau rectorul, sau prorectorul, sau decanul, sau prodecanul să încalce legea. Orice declaraţie a oricărui om politic, care cere UMF-ului să înfiinţeze secţie de predare în limba maghiară sau în japoneză, arabă sau alte limbi, înseamnă instigare la săvârşirea unei infracţiuni. Iar acea infracţiune se numeşte abuz în serviciu", a declarat Ciprian Dobre.