Discuţii privind formarea unor noi grupuri parlamentare
Prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă a fost dominată de discuţiile privind formarea unor noi grupuri parlamentare.
Articol de Amalia Bojescu, 02 Septembrie 2016, 08:45
Cu patru luni înainte de încheierea mandatelor, senatorii şi deputaţii au revenit în Parlament, pentru ultima sesiune a acestei legislaturi.
O sesiune scurtă şi marcată de alegerile de la 11 decembrie.
Prima zi a fost dominată de discuţiile privind formarea unor noi grupuri parlamentare.
Prima zi a sesiunii parlamentare a fost rezervată alegerii conducerilor celor două camere, cu excepţia preşedinţilor, care rămân în funcţie până la finalul actualului legislativ.
La Senat, sunt câteva priorităţi legislative, dar - spune preşedintele acestui for, Călin Popescu-Tăriceanu, este puţin probabil ca acestea să fie adoptate.
Motivul, campania electorală pentru noul parlament.
"Sunt destul de rezervat în a putea aprecia care va fi celeritatea cu care va lucra parlamentul, pentru că din acest moment practic neoficial s-a intrat în campania electorală", a spus Tăriceanu.
Grupuri parlamentare noi
La Camera Deputaţilor, ultima sesiune aduce câteva noutăţi.
Una este solicitarea grupului UNPR de a-şi schimba numele în Partidul Mişcarea Populară.
Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a precizat că sunt îndeplinite condiţiile
"Avem 5 senatori şi 33 de deputaţi; avem condiţii să avem grup parlamentar la Camera Deputaţilor, ceea ce se şi încearcă fiind demarate procedurile", a spus Traian Băsescu.
Cine cu cine se aliază
O altă noutate o reprezintă cererea deputatului Bogdan Diaconu, liderul Partidului România Unită, de înfiinţare a grupului parlamentar Uniunea Social-Liberală, pe motiv că s-au înscris deja 13 deputaţi de pe listele fostei alianţe PSD-PNL.
Deşi au existat speculaţii privind o eventuală colaborare cu Partidul România Unită, conducerea PSD le-a respins ferm.
Liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a precizat că partidul său nu se aliază cu o formaţiune pe care a numit-o "naţionalistă".
"România se află în faţa unor mari provocări. Nu cred că răspunsul la aceste provocări este un partid naţionalist sau poate chiar extremist. În aceste condiţii, noi mulţumim foarte mult pentru grijă. Dacă PRU se constituie sau se expandează pentru a ajuta PSD, mulţumim, nu", a spus Dragnea.
În schimb, Liviu Dragnea a precizat că PSD analizează o formulă de colaborare cu Partidul Social Românesc al lui Mircea Geoană.