Discuţii la nivel înalt Băsescu-Barroso
Preşedintele Traian Băsescu a discutat, la Palatul Cotroceni, cu şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, despre slaba absorbţie a fondurilor europene şi aderarea României la spaţiul Schengen.
Articol de Cristina Ghioca, 08 Noiembrie 2010, 15:55
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat,după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, că nu există nicio legătură legală între Mecanismul de Cooperare şi Verificare, mai exact între reformele juridice, şi aderarea României la Spaţiul Schengen.
Jose Manuel Barroso a dat asigurări că, dacă toate criteriile vor fi îndeplinite, aderarea va avea loc.
"Dacă toate criteriile tehnice vor fi îndeplinite, aderararea va avea loc. Desigur, există anumite state care sunt de părere că există o legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare, mai exact între reformele juridice, şi aderarea la Spaţiul Schengen, ele consideră că această capacitate de a implementa reformele juridice este un indicator al capacităţii de a implementa măsurile legate de Spaţiul Schengen, pentru că este vorba de încredere", a afirmat preşedintele Comisiei Europene.
Jose Manuel Barroso a menţionat că România va trebui să coopereze cu celelalte state, să le convingă de faptul că este în măsură să devină un stat membru.
La rândul săpu, preşedintele Traian Băsescu a adăugat că trebuie luat în considerare şi faptul că decizia privind aderarea la Spaţiul Schengen se ia în Consiliu, iar toţi membrii Consiliului sunt politicieni, astfel încât decizia va avea şi un aspect politic, "va fi dublată şi de una politică".
El a arătat că România trebuie să se asigure că face tot ce îi stă în putinţă şi că accelerează măsurile legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
România are nevoie de un plan de absorbţie a fondurilor europene
Un alt subiect de pe agenda de discuţii a Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi şeful sttaului român, Traian Băsescu, a fost absorbţia fondurilor europene.
Potrivit agenţiei Mediafax, Jose Manule Barroso a declarat la finalul întâlnirii de la Cotroceni, că a fost stabilitt un plan de acţiune pentru o absorbţie mai bună a fondurilor europene de către România.
"Trebuie să grăbim fluxul pe fonduri europene, astfel încât ele să fie folosite la capacitate maximă. Acest lucru implică un plan de acţiune pentru a grăbi furnizarea fondurilor şi o supraveghere politică sporită şi o asistenţă tehnică ulterioară, pentru a îmbunătăţi capacitatea de administrare la toate nivelurile", a spus Barroso, care a adăugat că, săptămâna viitoare, îi va trimite preşedintelui României o scrisoare în care îi va detalia planul.
Potrivit acestuia, fondurile europene pot juca un rol crucial în stimularea economiei şi reducerea sărăciei.
"Prioritatea noastră imediată este aceea de a aduce situaţia economică la un nivel de stabilitate. Ştim că România ia măsuri foarte dificile, foarte grele, dar alternativa ar fi una şi mai dificilă. Cheia problemelor este de a menţine cursul şi de a consolida măsurile de implementare fiscale şi structurale de care ţara are nevoie, pentru că fără aceste măsuri România nu va putea progresa din punct de vedere economic şi nu va putea depăşi această situaţie", a afirmat Jose Manuel Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a sosit luni, la Bucureşti, pentru a participa la Summit-ul Dunării.
Reuniunea, desfăşurată la Palatul Parlamentului, sub înaltul patronaj al preşedintelui Traian Băsescu, aduce în capitală delegaţi din 14 ţări.
Printre invitaţii de marcă figurează premierul Bulgariei, Boiko Borissov, cel al Ungariei, Viktor Orban, şi cel al Republicii Moldova, Vlad Filat.