Discuţii între sindicate şi patronate
Sindicatele şi patronatele se întâlnesc, luni, pentru a stabili un program de elaborare a şase legi fundamentale pentru dialogul social.
Articol de Petruţa Obrejan, 06 Decembrie 2010, 10:21
Întâlnirea are loc după ce reprezentanţii patronatelor şi cei ai sindicatelor nu au fost de acord cu propunerile guvernului de modificare a Codului Muncii.
Potrivit declaraţiilor făcute vineri, după întâlnirea de la Ministerul Muncii, de către vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, este vorba despre legea patronatelor, a conflictelor de muncă, a sindicatelor, a negocierilor, a Contractului Colectiv de Muncă şi a Consiliului Economic şi Social.
Agathon a mai spus că, patronatele şi sindicatele au refuzat propunerile Executivului, deoarece consideră că astfel de schimbări trebuie să aparţină partenerilor sociali, nu investitorilor străini.
La rândul său, preşedintele executiv al Confederaţiei Meridian, Ion Albu, a apreciat că proiectul ar dezavantaja sindicatele.
La începutul săptămânii trecute, ministrul muncii, Ioan Botiş, declara că propunerile de modificare a Codului Muncii au fost primite de la investitori din ţară, fiind consultaţi în anumite privinţe şi specialişti din mediul universitar.
Potrivit unuia dintre coautorii textului, profesorul universitar Magda Volonciu, schimbările vizează în principal timpul şi contractul individual de muncă.
Ea consideră însă că deoarece legea română este rigidă în privinţa raporturilor de muncă, schimbările radicale este posibil să nu fie cel mai bun lucru, dar că discuţiile pot duce la soluţia optimă.