Discuţii în trei la Palatul Victoria
Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi vicepremierul Marko Bela s-au întâlnit joi, la Guvern. Discuţiile au vizat Legea educaţiei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 04 Noiembrie 2010, 12:23
Preşedintele Traian Băsescu, a confirmat la Radio România Actualităţii că s-a întâlnit joi cu premierul Emil Boc şi vicepremierul Marko Bela la Palatul Victoria, unde au avut o discuţie pe tema Legii educaţiei.
"Sigur temperatura este un pic crescută în interiorul coaliţiei, dar este şi un test puternic pentru soliditatea coaliţiei de guvernare" , a spus preşedintele, la RRA.
Miercuri, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională decizia guvernului de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei.
Liderii UDMR s-au declarat profund nemulţumiţi de decizia Curţii, apreciind că ea este de natură politică.
UDMR a fost promotorul ideii de asumare a răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, proiectul conţinând o serie de prevederi favorabile învăţământului în limbile minorităţilor naţionale.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a hotărât convocarea Consiliul Permanent al Uniunii pentru a discuta poziţionarea formaţiunii după decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii educaţiei.
În opinia liderului UDMR, nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate în acest caz.
Marko Bela spune că progresele în ce priveşte drepturile minorităţilor reprezintă o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern.
Liderul Uniunii afirmă că situaţia va trebui discutată în coaliţia de guvernământ.
Marko Bela a mai precizat şi condiţiile în care Uniunea poate lua în calcul ieşirea de la guvernare.
"Dacă nu mai funcţionează coaliţia, pe de o parte, pe de altă parte, dacă partenerii noştri ar afirma că programul guvernamental, în legătură cu care am convenit împreună, nu mai este valabil, inclusiv şi ceea ce înseamnă legea educaţiei", a spus Marko Bela.
Senatorul Gyorgy Frunda a declarat, miercuri, că pentru comunitatea maghiară, o lege precum cea a educaţiei este foarte importantă şi că el, personal, nu vede niciun motiv pentru ca UDMR să rămână la guvernare în actualele condiţii, mulţi colegi ai săi din Uniune dorind, de asemenea, să se iasă din coaliţie.
Curtea Constituţională a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, pentru că Legea Educaţiei fuse deja adoptată de Camera Deputaţilor şi se afla în dezbatere la Senat.