Discuții în Comisia Juridică privind evaziunea fiscală
În cazul săvărşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, se va putea renunța la urmărirea penală, dacă se achită integral prejudiciul şi încă 50% din suma de bază.
Articol de Alina Stănuţă, 08 Mai 2018, 13:12
Senatorii din Comisia Juridică au decis astăzi ca, în cazul săvărşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, să se renunţe la urmărirea penală dacă se achită integral prejudiciul şi încă 50% din suma de bază, plus dobânzile şi penalităţile aferente prevăzute în Codul Fiscal.
Renunţarea la urmărirea penală poate avea loc însă doar o singură dată, potrivit unui amendament adoptat. Parlamentarii consideră că în acest mod se descurajează evaziunea fiscală.
Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, a explicat că pentru stat este o prioritate recuperarea prejudiciilor şi suplimentarea fondurilor la buget şi a adăugat că trebuie sancţionaţi doar cei care fac evaziune fiscală în mod repetat, şi nu cei care greşesc o singură dată.
"Oamenii de afaceri sunt concentraţi pe dezvoltarea afacerii şi pot să greaşească de foarte multe ori - nu vorbesc de cei care sunt cu rea intenţie evidentă. Rolul nostru este a preveni săvârşirea unor fapte. De aceea, poate beneficia de o asemenea procedură de renunţarea urmăririi penale cu penalitate de 50% o singură dată, tot ca o formă de descurajare şi de a-i învăţa pe oameni că anumite fapte pot să aibă consecinţe deosebit de grave, dacă ele sunt repetate. Interesul statului nu este de a cheltui sume cu cei care au greşit, ci de a recupera în primul rând prejudiciul", a spus Robert Cazanciuc.
Şi senatorul USR Ramona Dinu a susţinut necesitate colectării unor sume în plus la bugetul de stat.
"Acceptăm să schimbăm normele în vigoare în sensul acestor puncte, tocmai pentru a crea posibilitatea colectării unor resurse la bugetul de stat şi propunerea dvs este una benefică pentru că, în acelaşi timp, descurajează şi evaziunea fiscală", a susținut Ramona Dinu.
Propunerea aparţine deputatului PSD Cătălin Rădulescu şi mai prevede că în cursul judecăţii doar pentru o singură dată dacă se achită prejudiciul şi toate sumele prevăzute se dispune suspendarea executării pedepsei.
În cazul neachitării sumelor, pedeapsa se transformă în închisoare cu executare. Proiectul de lege va intra pentru vot în plenul Senatului şi apoi va fi transmis către Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz.