Discuţii FMI - Sindicate
Reprezentanţii marilor confederaţii sindicale discutã, marţi dimineaţă, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional , prezentã în aceste zile , la Bucureşti .
Articol de Politica Romaneasca, 04 Mai 2010, 10:58
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat înainte de debutul discuţiilor de marţi cu reprezentanţii FMI cã principalele teme de interes pentru sindicate sunt legate de aspectele privind modul de aplicare a Legii unitare de salarizare a bugetarilor, de proiectul Legii pensiilor şi de tãierea cheltuielilor nejustificate de administrare ale Executivului.
El a precizat cã este nevoie de o reducere cu cel puţin 4 puncte procentuale în acest an a evaziunii fiscale în vederea creşterii veniturilor la buget şi de eliminare a posturilor bugetate, dar neocupate, nu de o continuare a disponibilizãrilor, care ar pune o presiune suplimentarã nejustificatã asupra bugetarilor sau de o politicã de creştere a taxelor, care ar conduce la mãrirea tensiunilor sociale.
Ministrul Berceanu: "România are destul de multe probleme"
Luni, la sediul Ministerului Finantelor, au avut loc discutii despre evolutia companiilor monitorizate de FMI. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a recunoscut, la finalul negocierilor purtate cu delegatia FMI, ca Romania are "destul de multe probleme" in ceea ce priveste veniturile, iar diferentele dintre cheltuieli si veniturile de la bugetul de stat "creeaza deja foarte multe probleme".
Pe de alta parte, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a dat asigurari ca "in mod sigur taxele nu vor creste in urmatoarele luni".
Oficialul FMI nu a dorit sa comenteze prea mult rezultatul discutiilor purtate cu autoritatile romane, afirmand doar ca "vom lua o hotarare la sfarsit": "Nu vreau sa discut despre aceste lucruri pana la finalizarea negocierilor", a precizat Franks.
Misiunea de evaluare a FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie - 7 mai si este condusa de Jeffrey Franks. Misiunea FMI va pregati cel de-al patrulea raport asupra programului economic al Romaniei, care va fi discutat de Board-ul Fondului in cea de-a doua parte a lunii iunie.
Daca raportul va fi aprobat, Romania va primi cea de-a cincea transa, in valoare 0,85 miliarde de euro, din cadrul imprumutului acordat de FMI.
Acordul Stand-By prevede ca imprumutul acordat Romaniei este in valoare de 12,9 miliarde de euro si este acordat in opt transe, pe o perioada de 24 de luni. Pana in prezent, tara noastra a primit aproximativ 9,3 miliarde de euro de la FMI.