Discuţii FMI-Ministerul Muncii pe tema salariilor şi a pensiilor
Reformarea sistemelor de salarii şi pensii sunt condiţii impuse de FMI pentru acordarea împrumutului.
Articol de Diana Domenico, 29 Iulie 2010, 12:47
Reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional au analizat împreună cu oficiali ai Ministerului Muncii modul în care se aplicã legea de salarizare unitarã din sectorul public, dar şi stadiul proiectului de lege a pensiilor.
Delegaţia FMI urmeazã sã decidã, în urma actualei vizite în România, dacã acordã o nouã tranşã a împrumutului extern, iar cele douã legi fac parte din înţelegerea din momentul semnãrii acordului.
Legea salarizării unice "trebuie modificată"
Potrivit şefului delegaţiei FMI în România, legea de salarizare unitarã trebuie modificatã astfel încât efectele sã se vadã în 2011, trebuie fãcute schimbãri în structura salariilor, pentru a asigura sustenabilitate fiscalã.
În ceea ce priveşte proiectul legii pensiilor, Jeffrey Franks a declarat cã înţelege cã actul normativ este blocat în Parlament, dar cã nu este nicio problemã dacã va fi aprobat în septembrie, astfel încât sã intre în vigoare tot în ianuarie 2011.
"Înţelegem că sunt presiuni în parlament pentru alte urgenţe, dar nu va fi nici o problemă dacă proiectul de lege a pensiilor va fi adoptat în septembrie. În ceea ce priveşte legea de salarizare unitară, trebuie făcute unele modificări, astfel încât efectele principiilor legii să se vadă în 2011. În viitor, este important ca România să aibă o forţă de muncă flexibilă, care să genereze o productivitate mai mare, aceasta fiind cheia creşterii economice", a declarat Franks la finalul întâlnirii.
Referindu-se la piaţa muncii, şeful Delegaţiei a spus cã trebuie modificat Codul muncii, astfel încât forţa de muncã sã fie mai flexibilã, pentru a genera productivitate mai mare.
De altfel, legea de salarizare unitarã a intrat în vigoare la începutul anului, când toţi angajaţii din sectorul public au fost reîncadraţi potrivit noii legi.
Odatã cu aceastã reîncadrare, veniturile au scãzut şi cu pânã la 25 de procente, pentru cã au fost eliminate mai multe sporuri.
Reprezentanţii Guvernului au spus cã legea nu a fost aplicatã corect şi s-a format o comisie formatã din reprezentanţi ai ministerelor, sindicatelor şi ai Comisiei Europene, care sã aducã eventualele îmbunãtãţiri.
Acestea trebuie aprobate în Parlament pânã în septembrie şi proiectul legii pensiilor se aflã, aşadar, în Parlament.
Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a declarat, după negocieri, că s-au luat în discuţie modificarea codului muncii şi flexibilizarea acestuia, astfel încât să nu se creeze probleme în urma aplicării problemelor de angajare şi concediere. În plus, legea de salarizare unitară va suferi modificări şi se va aplica în noua formă, începând cu 2011. Se lucrează la legea salarizării, care revizuieşte legea actuală; urmează să avem un proiect de lege în septembrie. Începe dezbaterea publică în august, care să aibă grila de salarizare revizuită şi unificarea sau tratarea uniformă a salariilor la nivel orizontal şi care să aplice această grilă pentru anul 2011. În prezent, proiectul legii pensiilor se află în parlament. Cea mai importantă modificare prevede apariţia pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor.
Acum se recalculeazã pensiile speciale ale aviatorilor, parlamentarilor, diplomaţilor, personalului de la Curtea de Conturi şi din justiţie, astfel încât, din septembrie, ei vor primi pensiile recalculate în funcţie de cât au contribuit, iar pânã în decembrie se vor recalcula şi pensiile militarilor şi poliţiştilor, şi din ianuarie 2011 se vor primi şi pensii diminuate.
Reformarea celor douã sisteme, de pensii şi de salarii sunt condiţii impuse de FMI pentru acordarea tranşelor de împrumuturi.
Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a declarat, după negocieri, că s-au luat în discuţie modificarea codului muncii şi flexibilizarea acestuia, astfel încât să nu se creeze probleme în urma aplicării problemelor de angajare şi concediere.
Legea de salarizare unitarã a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar o comisie formatã din reprezentanţi ai Ministerelor, ai sindicatelor şi ai Comisiei Europene lucreazã încã la modificãrile care se impun.