Discuții contradictorii în Parlament pe votul prin corespondență
După discuţii în contradictoriu între putere şi opoziţie, preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat convocarea, săptămâna viitoare, a Comisiei parlamentare de specialitate.
Articol de Iulia Gherman, 19 Noiembrie 2014, 20:20
Plenul Camerei Deputaţilor a decis să nu ia în dezbatere, astăzi, propunerea legislativă privind votul prin corespondenţă.
După discuţii în contradictoriu între putere şi opoziţie, preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat convocarea, săptămâna viitoare, a Comisiei parlamentare de specialitate.
Liderii PNL au cerut ca propunerea legislativă privind votul prin corespondenţă să fie trecută printre primele documente legislative înscrise pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor pentru a fi dezbătură şi adoptată astăzi.
Solicitarea a fost respinsă prin votul majorităţii parlamentare.
Reprezentanţii PSD au subliniat că documentul legislativ trebuie îmbunătăţit şi rediscutat în comisiile parlamentare de specialitate.
"Este un proiect de lege neserios, încalcă Legea 24/2000 prvind tehnica legislativă. Nu ştim cine are responsabilitate, nu ştim care este impactul financiar aşa cum cere decizia Curţii Constituţionale şi nu asigură un lucru esenţial: securitatea votului", a spus Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.
Iniţiatorul propunerii legislative, deputatul neafiliat Eugen Tomaca precizat că proiectul privind votul prin corespondență a fost depus în urmă cu un an.
"Duminică am aşteptat şase ore pentru a-mi exercita la Chişinău dreptul la vot. În urmă cu un an de zile am propus o iniţiativă legislativă privind introducerea votului prin corespondenţă, proiect de lege la care au contribuit instituţii importante: Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, a fost consultată Autoritatea Electorală Permanentă. Prin votul de astăzi aţi dat o palmă umilitoare milioanelor de români care locuiesc în afara graniţelor", a susținut Eugen Tomac.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că, săptămâna viitoare comisia specială pentru elaborarea legii pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor va lua în discuţie propunerea legislativă privind votul prin corespondenţă.
La alegerile prezidenţiale din acest an, în ambele tururi de scrutin, românii care au votat în afara ţării au acuzat imposibilitatea exprimării opţiunii, cozile interminabile la care au fost nevoiţi să stea şi incompetenţa organizatorilor.
Doi miniştrii de externe şi-au dat demisia din această cauză şi, la rândul lor, au dat vina pe legislaţia actuală în materie de organizare a votului în diaspora.