Directorul STS, Marcel Opriş susţine că au fost atacuri cibernetice în perioada alegerilor
Infrastructurile statului care prezentau relevanţă pentru competitorii electorali au fost atacate cibernetic anul trecut în perioada alegerilor prezidenţiale, a declarat directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş.
Articol de Radio România, 12 Februarie 2015, 19:59
Fără a da prea multe detalii, generalul Opriş a vorbit despre instrumentele războiului cibernetic care pot fi folosite şi în scopuri politice.
Afirmaţiile au fost făcute, astăzi, la o dezbatere organizată de grupul liberalilor din Camera Deputaţilor pe marginea controversatului pachet de legi supranumit Big Brother.
În acest moment, trei dintre aşa-numitele legi Big Brother, legi privind reţinerea datelor cu caracter personal sunt declarate neconforme cu legea fundamentală de judecătorii Curţii Constituţionale, pentru că încalcă dreptul la viaţă privată.
Liberalii doresc să găsească soluţii pentru remedierea vulnerabilităţilor în domeniul siguranţei naţionale, însă atrag atenţia că sub acest pretext apar măsuri care aduc atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a precizat că toţi factorii interesaţi trebuie să găsească o formulă corectă, care să ofere garanţii constituţionale atât pentru dreptul la viaţă privată, cât şi pentru siguranţa naţională
Maria Andreescu, reprezentantă a APADOR CH, a subliniat că e nevoie mai întâi de o dezbatere şi abia mai apoi de elaborarea unor proiecte de legi in domeniu.
Deputatul PNL Mihăiţă Calimente consideră că directorul STS ar trebui să fie audiat în Comisia pentru apărare în legătură cu declaraţiile despre atacurile cibernetice folosite în scop politic în timpul campaniei prezidenţiale de anul trecut.
Amintim că pe 5 februarie, senatorii au respins Legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, retrimisă Parlamentului spre reexaminare, ca urmare a faptului că judecătorii CCR au declarat actul normativ neconstituţional în ansamblul său.
Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă vizează stabilirea unui cadru juridic clar, bine definit în domeniul luptei împotriva criminalităţii organizate şi în special a formelor sale grave precum şi a actelor de terorism.
Potrivit formei legii trimise spre promulgare şi retrimisă Parlamentului, se propune înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite, precum şi colectarea şi stocarea datelor acestora.
Iniţiatorii proiectului de lege precizează că, în prezent, piaţa de telefonie mobilă din România este dominată de clienţii de tip prepay, care reprezintă aproximativ 67% din numărul total de utilizatori ai serviciilor de comunicaţii mobile.