Directorul Romsilva la RRA: Cele mai multe fapte de corupție, comise în 2010
Directorul Romsilva, Adam Crăciunescu a precizat la emisiunea "Probleme la Zi" de la RRA, că cele mai multe fapte de corupție din domeniul silvic au fost comise în anul 2010 de agenţii economici cu care Romsilva avea contracte.
Articol de Radio România, 13 Mai 2015, 15:08
Conducerea Romsilva a luat măsuri urgente, în special pentru recuperarea pagubelor produse în urma faptelor de corupţie din domeniul silvic raportate duminică de Corpul de Control al primului-ministru.
Directorul Instituţiei Adam Crăciunescu a precizat astăzi la emisiunea "Probleme la Zi" de la Radio România Actualităţi că cele mai multe dintre acestea au fost comise în anul 2010 de agenţii economici cu care Romsilva avea contracte.
"Pe lângă cercetările administrative pe care le-am făcut pe baza acestui raport, s-au luat şi măsuri de recuperare a unor pagube. Practic, pot să informez ascultătorii că am reuşit, în ultimele două-trei luni de zile, să recuperăm 80-85% din valoarea pagubelor înregistrate la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor, urmând ca organele de cercetare penală să facă cercetările din perioada respectivă, pentru că multe acte s-au săvârşit în perioada 2010, până când s-a aprobat noul regulament, şi cei care se fac vinovaţi să răspundă în faţa legii de problemele care sunt acolo", a spus Crăciunescu la RRA.
În plus, el a explicat că nu este vorba despre defrişări, întrucât tăierile s-ar fi făcut în limita celor 3 hectare prevăzute de lege, iar destinaţia loturilor nu a fost schimbată.
"Practic, aici, prin ce s-a constatat, nu s-au produs nişte defrişări ilegale. Procedurile nu au fost respectate şi au creat nişte debite şi datorii la Romsilva. Nicidecum. Şi aş vrea să clarificăm situaţia şi cu defrişările, că e o noţiune care e prevăzută în Codul Silvic. În primul rând, defrişarea de pădure înseamnă îndepărtarea vegetaţiei forestiere de pe un teren forestier şi schimbarea categoriei de folosinţă a terenului respectiv. Practic, prin activitatea pe care o desfăşoară administratorii silvici, că e vorba de Romsilva, că e vorba de ocol privat sau chiar un proprietar de păduri, e normal că pădurea trebuie înlocuită, trebuie reîntinerită. Şi modalitatea prin care se face această reîntinerire sunt mai multe procedee, mai multe tăieri reglementate în amenajamentul silvic atâta timp cât respectăm amenajamentul silvic, nu e vorba de defrişări", a mai precizat Crăciunescu la Radio România Actualități.
AUDIO Emisiunea Probleme la zi, moderată de Radu Dobrițoiu.
Între timp, ancheta penală îşi urmează cursul, după ce Corpul de control al primului ministru a sesizat DNA în legătură 52 de posibile fapte de corupţie în domeniul silvic săvârşite de angajaţi ai unor direcţii silvice şi ai Romsilva.
Vă reamintim că în această după-amiază, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul intenţionează să interzică exportul de lemn neprelucrat pentru o perioadă limitată de timp.